Vesti
Svet
"SUROVI PROTIVNICI" Ovo je jedina vojska koje se ISIS PLAŠI, a nije ni američka ni ruska
01.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
"SUROVI PROTIVNICI" Ovo je jedina vojska koje se ISIS PLAŠI, a nije ni američka ni ruska
Jirgen Todenhofer, jedini zapadni novinar koji je proveo deset dana sa džihadistima Islamske države i ostao živ, otkrio je koja zemlja uteruje strah u kosti najozloglašenijoj terorističkoj organizaciji na svetu.
Todenhofer je prošle godine bio u Mosulu, gde je istraživao način na koji funkcioniše Islamska država, otkrivši tada da se džihadisti ne boje ni Amerike, ni Rusije, ni Britanije već - Izraela.
- Izrael ih jako plaši. Islamska država ima svoj plan kolonizacije Bliskog istoka, a u prvoj fazi, u koju sam imao uvid, nije se spominjao Izrael. U razgovoru sa džihadistima saznao sam njihove strahove. Smatraju da je Izrael prejak protivnik, a da se njihova vojska surovo obračunava sa neprijateljima, kako u konvencionalnom tako i u gerilskom ratovanju - rekao je u intervjuu za "Jewish news" Todenhofer, koji je o svom boravku među džihadistima napisao i knjigu.
Nemački novinar kaže da je zanimljivo to da se pripadnici ISIS-a ne boje nijedne druge vojske.
- Oni zaista veruju da mogu da savladaju i američku i britansku vojsku, za koje smatraju da nemaju nikakvog iskustva u gerilskom ratovanju. Međutim, na spomen Izraelaca, odnosno njihovih odbrambenih snaga (IDF) imali su potpuno drugačiji, čak uplašeni stav - kaže Todenhofer.Iako je Islamska država u oktobru objavila propagandni video-snimak u kom preti Izraelu, navodeći da "nijedan Jevrejin neće ostati u Jerusalimu", kao i da će "kalifat izbrisati judaizam sa lica Zemlje", čini se da u stvarnom životu nemaju nameru da se kače s Izraleom, makar ako je verovati Todenhoferovim rečima.