Vesti
Svet
AMBASADOR KINE ISPRESKAKAO BRITANCA U SB UN: Ne trujte atmosferu i ne vređajte!
06.12.2016. 20:00
Izvor: Kurir
AMBASADOR KINE ISPRESKAKAO BRITANCA U SB UN: Ne trujte atmosferu i ne vređajte!
Verbalni obračun izazvao je ambasador Velike Britanije Metju Rajkroft, koji je napao kineskog kolegu Liua Đijeija zato što su Kina i Rusija uložile veto na rezoluciju o Alepu.
Kineski ambasador obrazložio je veto činjenicom da "aktivnosti prema nacrtu rezolucije, pri ozbiljnim nesuglasicama, ne doprinose diplomatskim naporima uključenih strana i ne pomažu poboljšanju situacije u Siriji" i rekao da je potrebno "da se održi jedinstvo po pitanju Sirije, da se govori jednim glasom i da se radi zajedno“.
Na to je skočio britanski ambasador Metju Rajkroft.
"Iznenađuje kineski veto. Uprkos ponovljenim izjavama protiv politizacije i za dijalog, Kina je odabrala da stane na stranu Rusije, koja je strana u sukobu“, rekao je Rajkroft i dodao da kod Kine postoji "iskrivljeno verovanje u despota koji je ubio skoro pola miliona svojih građana".
Liu Đijei je odgovorio da Savet bezbednosti UN "nije mesto za neosnovane napade na stavove drugih zemalja".
"Upitao bih predstavnika Velike Britanije odakle mu pravo da iskrivljuje stavove drugih zemalja?", rekao je ambasador Kine.
"Zamolio bih predstavnika Velike Britanije da stavi tačku na praksu trovanja atmosfere u Savetu bezbednosti i da prestane sa uvredama na račun ozbiljnih sastanaka Saveta. On to nije uradio prvi put i nadam se da se takve uvrede neće ponoviti u budućnosti", završio je Liu Đijei.