Vesti
Svet
TERORIZAM HARA EVROPOM Uhapšeni Pakistanac pušten, berlinska policija sada traži "iglu u plastu sena"
20.12.2016. 20:25
Izvor: Blic
TERORIZAM HARA EVROPOM Uhapšeni Pakistanac pušten, berlinska policija sada traži "iglu u plastu sena"
U roku od samo nekoliko sati svet su potresla dva događaja koja bi mogla da imaju značajne i dugoročne posledice. Prvo je ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov ubijen dok je govorio na jednoj izložbi u Ankari, a zatim je terorista kamionom uleteo na božićni vašar u centru Berlina, gde je najmanje 12 osoba poginulo. Ruski predsednik Vladimir Putin događaje u Ankari okarakterisao je kao provokaciju, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je u Berlinu izvršen teroristički napad.
Šta znamo do sada:

- U atentatu na izložbi u Ankari ubijen ruski ambasador Andrej Karlov

- Napadač je bivši policajac, ubijen neposredno nakon napada

- Vladimir Putin događaj nazvao provokacijom

- Kamion uleteo na božićni vašar u Berlinu, 12 poginulih, oko 50 ranjenih

- Nemački zvaničnici smatraju da se radi o terorističkom napadu

- Policija smatra da se napadač još nalazi na slobodi

- Privedeni Pakistanac pušten zbog nedostatka dokaza

- Policija imala informacije o mogućem napadu

- I u Cirihu se desio napad u kojem je troje ranjeno, a napadač je izvršio samoubistvo

19.00 - Uhapšeni Pakistanac pušten
Pakistanac koji je sinoć uhapšen zbog sumnje da je povezan sa napadom u Berlinu, pušten je, prenose svetske agencije. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.18.20 - Babiš: Merkel odgovorna za jučerašnji napad u Berlinu
Česki ministar finansija Andrej Babiš optužio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel da je odgovorna za napad u Berlinu, poručujući da migrantima nije mesto u Evropi. "Nažalost, ova politika je odgovorna za ovaj užasni napad. Ona (Merkel) je pustila migrante u Nemačku i čitavu Evropu, bez papira, odnosno ne znajući ko su oni zaista", rekao je.

18.00 - Čepurin zahvalan na izrazima saučešća rukovodstvu i narodu
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin zahvalio je danas svima na izrazima saučešća povodom ubistva ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, a posebno je, kaže, bio dirnut telefonskim pozivom srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji ga je pozvao telefonom odmah nakon tog terorističkog akta.

17.03 - Evropske berze uzdrmali napadi u Evropi
Trgovanje na evropskim berzama je danas bilo prigušeno, jer su trgovci razmatrali posledice smrtonosnih terorističkih napada u Evropi. Londonski indeks FTSE 100 je u popodnevnim časovima pao za 0,3 odsto, na 7.041,23 poena, frankfurtski DAX 30 je skočio za 0,3 odsto, na 11.459,63 poena, a pariski KAK 40 je pao za 0,5 odsto, na 4.846,57 poena.

16.40 - Izbeglice mole: Ne žigošite nas sumnjom
Izbeglice u Berlinu uputile su danas apel domaćinima da ne sumnjaju u sve migrante posle racije specijalaca u njihovom skloništu, koja je sprovedena nakon napada kamionom na božićnoj pijaci u glavnom gradu Nemačke. Pročitajte opširnije ovde.

16.19 - Policija traži "iglu u plastu sena"
Nemački list "Welt", koji je objavio da je policija uhapsila pogrešnu osobu navodi da su istražitelji potpuno zbunjeni.
- Policija nema ideju koga traži. Oni su uhapsili jednu osobu, ali nam sada odaju utisak bespomoćnosti jer traže iglu u plastu sena. Nemaju ni oružje, ni DNK tragove - navodi "Welt".

16.16 - Ambasadorovo telo poslato u Moskvu
Telo ubijenog ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova poslato je danas avionom iz Ankare u Moskvu.
Ruska državna zastava bila je postavljena preko kovčega, a sveštenik Ruske pravoslavne crkve pomolio se na ceremoniji na aerodormu u Ankari. Najviši ministri Vlade Turske govorili su u čast Karlova.

15.50 - Policija još uvek ne zna da li ima pravog čoveka u pritvoru
Policijski zvaničnici kažu da bi do večeras trebalo da imaju više informacija o tome da li je Pakistanac koji je u pritvoru kriv za napad kamionom u Berlinu.
-Nismo sigurni da li je on počinilac, niti da li je jedini. Nismo pronašli oružje. Istraga još traje - saopštio je Holger Minh, šef federalne policije.

15.21 - Prvo ubistvo ruskog ambasadora u inostranstvu od 1927.
Ubistvo ambasadora Rusije u Ankari prvi je put da je ubijen izaslanik Moskve u prethodnih 89 godina, preneo je danas Blumberg. Prethodno je 1927. godine sovjetski izaslanik Pjotr Vojkov ubijen u Varšavi.

15.11 - Merkel položila cveće na mestu tragedije15.07 - Među žrtvama šest nemačkih državljana
Iz policije je saopšteno da je među poginulima u Berlinu identifikovano šestoro nemačkih državljana.

15.03 - Vilders: Merkel je kriva
Još jedan desničar je iskoristio ovu tragediju da kritikuje migrantsku politiku Angele Merkel.
Vođa holandskih ultra desničara Gert Vilders objavio je na svom Tviter profilu sliku Merkel sa krvavim rukama."Merkel, (Mark) Rute i svi ostali kukavički čelnici vlada, svojim politikama otvorenih granica priznali su cunami azilanata i islamski teror", napisao je on.

14.40 - GPS otkrio trenutak kada je ukraden kamion kojim je izvršen napad
Sa ubijenim Poljakom su u kontaktu bili njegovi šef i supruga do 15 časova juče kada je čekao na parkingu ispred preduzeća u Berlinu gde je iz Italije dovezao 25 tona čeličnih konstrukcija da ih istovari danas ujutro a zatim je trebalo da krene dalje u Dansku. "Kamion ima ugrađen GPS koji aktualizuje signal na svakih 10 minuta tako da imamo dokumentovanu celu trasu. Popodne je još razgovarao sa ženom a onda od 15:45 vidimo neko kretanje kamiona kao da se neko tek uči da ga vozi. Motor je paljen i gašen a onda je nastupila tišina do 19 časova kada je kamion krenuo. I desilo se šta se desilo", kazao je njegov šef Arijel Žuravski. Vlasnik kamiona kojim je terorista pokosio ljude na Božićnom vašaru kazao je da je ubijeni šofer bio krupan čovek, visok 180 centimetara i težak 120 kilograma i da ne veruje da bi uspeo da ga savlada jedan napadač.

14.17 - Tereza Mej izrazila saučešće
Premijerka Velike Britanije je izrazila saučešće Angeli Merkel zbog tragedije u Berlinu. Ona je rekla i da će Britanija pomoći Nemačkoj kako god bude mogla.

14.03 - Kod osumnjičenog nisu pronađeni tragovi baruta ni krvi
Direktor berlinske policije Klaus Kant je rekao da je još uvel nejasno da li je uhapšena osoba upravljala kamionom. Jedan neimenovani policajac ističe da bi bilo logično da se na odeći osumnjičenog nalaze tragovi krvi, ako je ubio vozača.
Nemački nedeljnik "Špigl" navodi da kod osumnjičenog nije pronađen ni trag baruta na rukama kao ni tragovi borbe do koje je moralo doći u kabini kamiona.

13.55 - Identifikovan ubijeni Poljak iz kamiona
Prva žrtva napada u Berlinu je Poljak Lukaš Urban (37) kojeg je napadač izbo i upucao u kabini kamiona.
Vlasnik poljske špediterske firme čijim kamionom je sinoć izveden napad Arijel Žuravski koga je policija pozvala da potvrdi identitet ubijenog rekao je poljskim novinarima da povrede ubijenog Poljaka ukazuju na to da se borio sa napadačem."Prema povredama može da se potvrdi da se borio. Policija mi je to takodje potvrdila. Tokom saslušanja na koje me je policija pozvala morao sam da identifikujem ubijenog i video sam njegovu fotografiju od ponedeljka. Našoj policiji poslala je nemačka", kazao je Žuravski.

13.50 - Policija: Nastavljamo sa istragom
Berlinska policija je saopštila da seistraga napada nastavlja i pozvala je sve građane da prijave svaku sumnjivu aktivnost, ali im je istovremeno rekla i da ostanu mirni.

13.38 Beograđanka u Berlinu: Bilo je pitanje vremena kada će se ovako nešto desiti ovde
Beograđanka A.O. koja godinama sa porodicom živi u Berlinu rekla je za "Blic" da je bilo samo pitanje trenutka kada će se tamo desiti teroristički napad sličan onima u Parizu, Nici, Briselu.

13.32 - Ruski istražitelji na putu za Ankaru
Ruski tim od 18 istražitelja, agenata tajne službe i diplomata stigao je u Tursku gde će sprovesti istragu o ubistvu ambasadora Rusije. "Grupa će raditi u Turskoj u okviru istrage o ubistvu ruskog ambasadora Andreja Karlova, u skladu sa dogovorom koji su postigli ruski i turski predsednik (Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan) u telefonskom razgovoru" u ponedeljak uveče, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.19 - Berlinska policija: Imamo pogrešnog čoveka
Berlinska policija smatra da se pravi počinilac još uvek nalazi na slobodi, saznaje Welt iz pouzdanih policijskih izvora.
U Berlinskoj policiji navode da su informacije osumnjičenog proverene i da ih treba smatrati tačnim. “Uhapsili smo pogrešnog čoveka”, navodi Berlinska policija, a prenosi “Velt”.“Samim tim, situacija se menja, jer je pravi počinilac još naoružan i na slobodi i može da pričini novu štetu”. Policija za reagovanje u hitnim situacijama i specijalne snage navodno su obaveštene o tome.

13.13 - Nađena krvava odeća u kamionu
Oružje kojim je ubijen poljski suvozač je malog kalibra, saopštila je DPA. Da li su istražitelji našli oružje nije jasno. U vozačkoj kabini kamiona nađena je i krvava odeća, kod uhapšenog osumnjičenog ne. Za sada nije jasno da li se osumnjičeni presvukao u kamionu.

13.03 - Napadač je privođen zbog seksualnog napada
“Berliner cajtung” prenosi informacije iz bezbednosnih krugova, prema kojim je Naved B. je od ranije poznat policiji zbog seksualnog napada i vređanja u julu 2016.

12.53 Potvrđeno: U Berlinu je izvršen teroristički napad
Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je potvrdili da je u Berlinu je izvršen teroristički napad.

12.47 - Bez hapšenja u skloništu za migrante
Ministar De Mezijer je rekao da je policija saslušala četiri osobe u skloništu za migrante u Berlinu. Nemačka agencija DPA prenosi da je oko 250 policajaca učestvovalo u operaciji na zatvorenom berlinskom aerodromu Tempelhof. On je rekao da nije pronađeno oružje kojim je usmrćen Poljak u kamionu.

12.40 - 18 osoba je teže ranjeno u Berlinu
Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer rekao je da je u napadu u Berlinu teško ranjeno 18 osoba.

12.38 - Napadač je bio "normalan momak"
Jedan mladić koji poznaje Naveda B. osumnjičenog za napad u Berlinu rekao je da je on bio "normalan momak".

12.33 - U Berlinu napadnut kulturni identitet Evrope
"Smatram da je napad na ljude koji se okupljaju na božićnim vašarima i spremaju se za Božić napad na kulturni identitet Evrope. Moramo javnosti da kažemo da su ti napadi koji se dešavaju napadi na evropski identitet", kazao je Slovački premijer Robert Fico.
Slovački premijer izjavio je da je ubedjen da će činjenica da ja napadač došao kao izbeglica u Nemačku i u njoj dobio utočište sada promeniti odnos u Evropi prema migracijskoj krizi, jer je pretekla čaša strpljenja.
"Javnost u Evropi će očekivati daleko oštrije mere. To je jednostavno suludo", rekao je Fico u Bratislavi.

12.21 - Zehofer: Promeniti politiku prema izbeglicama
Lider bavarske CSU Horst Zehofer, koalicioni partner stranke kancelarke Merkel, založio se danas za promenu politike prema izbeglicama imajući u vidu mogućnost da je izvršilac napada u Berlinu izbeglica iz Pakistana.
"Dugujemo žrtvama, pogođenima i čitavom narodu da još jednom razmislimo o našoj imigracionoj i bezbednosnoj politici i da je promenimo", rekao je Zehofer, prenosi Rojters.

12.17 - Novogodišnja proslava u Berlinu se ne otkazuje
Napad kamionom na božićni vašar u Berlinu neće otkazati doček Nove godine na Brandenburškoj kapiji, saopštili su danas oranizatori. Portparol grupacije KIT, koja organizuje tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, preneo je da nije planirano otkazivanje. Navodi se da postoje kontrole na prilazima, da je oko 600 redara angaživano i da je oko mesta na kojem se proslavlja Nova godina postavljena ograda.

12.13 - U Belgiji hapšenje, pojačane mere u mnogim gradovima
Belgijska policija uhapsila je danas jednu osobu koja se sumnjiči za terorističke pretnje, a policija je pojačala prisustvo na božićnim vašarima u glavnim gradovima Kopenhagenu, Oslu, Londonu, Pragu,...

12.07 - Uhapšeni Pakistanac poriče optužbe za napad u Berlinu
Nemački mediji prenose da osumnjičeni Naved B. poriče da je kriv za napad kamionom u glavnom gradu Nemačke.

12.02 - Nemačka u ratnom stanju zbog napada
Ministar unutrašnjih poslova nemačke države Sar Klaus Bulion izjavio je da je Nemačka "u ratnom stanju" nakon napada kamionom na božićnu pijacu u Berlinu u kom je ubijeno 12 a povređeno 48 ljudi. "Moramo reći da smo u ratnom stanju, iako neki koji uvek žele da gledaju pozitivno, to ne vide," rekao je Bulion.

11.57 - Radikalni islamista imao kriminalni dosije, u Nemačku ušao pod LAŽNIM IMENOM
Naved B. (23), Pakistanac koji je u ponedeljak uveče kamionom uleteo u masu ljudi na božićnom vašaru u Berlinu, iza sebe ima kriminalni dosije, a u Nemačku je stigao pre manje od godinu dana, i to pod lažnim imenom.

11.40 - Putin: Šokiran sam brutalnim napadom u Berlinu
Ruski predsednik Vladimir Putin "šokiran" je "brutalnošću i cinizmom" napada na božićni vašar u Berlinu, saopšteno je danas iz Kremlja. - Ovakav zločin počinjen protiv civila šokira svojom brutalnošću i svojim cinizmom - rekao je Putin prema saopštenju.

11.35 - Kern: Moramo braniti demokratiju
Austrijski kancelar Kristijan Kern poručio je danas da je, šta god budu saznanja vezana za napad na božićni vašar u Berlinu, neophodno da svi zajedno brane demokratiju i vrednosti zemlje.
Kern je na konferenciji za štampu izrazio saučešće kancelarki Angeli Merkel i nemačkim građanima, ističući da je napad u Berlinu bio stravičan događaj u predprazničnom periodu.

11.30 - Peskov: Ubistvo odgovara protivnicima boljih odnosa sa Turskom
Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova ide na ruku onima koji žele da osujete razvoj odnosa između Rusije i Turske i rešenje u Siriji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
- To pogoduje onima koji hoće da unesu razdor između Rusije i Turske, osujete normalizaciju odnosa kako bilatrealih tako i onih koji omogućavaju da se udruže napori za nalaženje političkog rešenja za Siriju - rekao je Peskov, prenosi TASS.

11.22 - Merkelova i Obama razgovarali telefonom o napadu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsedni Barak Obama razgovarali su jutros telefonom o napadu na božićnu pijacu u Berlinu, saopštila je nemačka vlada.
"Predsednik Obama je uverio nemačku kancelarku da će SAD podržati Nemačku u istrazi", izjavio je portparol Merkelove Štefan Zajbert u saopštenju.

11.10 - Angela Merkel: Ne menjamo politiku prema izbeglicama
Nemačka kancelarka Angela Merkel oglasila se nakon sinoćnjeg napada u Berlinu, iza kojeg stoji migrant iz Pakistana, rekavši da njihova zemlja ne menja politiku otvorenih vrata prema izbeglicama.

11.03 - Poljak u kamionu ubijen vatrenim oružjem
Ustanovljeno je da je jedan od ubijenih u napadu kamionom u Berlinu ubijen vatrenim oružjem, objavio je njemački magazin "Fokus onlajn" prenoseći reči ministra unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg Karl Hajnc Šreter.
Ubijena osoba je verovatno poljski vozač kamiona, jedna od žrtava napada, a ne izvršilac, rekao je Šreter. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas, nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, da nijedan pedalj teritorije ne sme biti dat teroristima u Siriji. Lavrov je rekao da je ubistvo Karlova još više istaklo potrebu za dijalogom Moskve i Ankare.

10.44 - Policija: Napad je bio nameran
Nemačka policija je saopštila da je napad kamionom u Berlinu bio nameran i radi pod pretpostavkom da je u pitanju teroristički napad.

10.31 - Pojačava se obezbeđenje božićnih vašara
U gradovima širom Nemačke postavljaju se bezbednosne ograde, kameni blokovi oko mesta gde se održavaju božićni vašari i pojačava prisustvo policije nakon jučerašnjeg napada u Berlinu. U Drezdenu se podiže zid od kamenih blokova kako bi se zaštitio božićni vašar. I u Pragu i Mančesteru u takođe postavljena dodatna obezbeđenja.


10.20 - Istraga poljskog tužilaštva o krađi kamiona i ubistvu vozača
Poljsko tužilaštvo u Šćećinu pokrenulo je istragu o ubistvu vozača špediterske firme i krađi njihovog kamiona sa šleperom.
Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas zvanično da je upravo Poljak iz Grifina na zapadu Poljske, žrtva nađena u kamionu kada je iz njega pobegao napadač pakistanskog ili avganistanskog porekla koji se posle napada zaustavio među štandovima.
Poljsku istragu o krađi kamiona i ubistvu vozača, pošto je prema izveštajima poljskih medija pronađen na mestu suvozača sa povredama od noža, i da li je teroristički napad unapred planiran, nadzire Generalno poljsko tužilaštvo.

10.17 - Obraćanje Angele Merkel u 11 sati
Nemačka kancelarka Angela Merkel će se povodom napada u Berlinu objaviti javnosti na konferenciji u 11 sati.

10.09 - Potresna svedočenja iz Berlina
Mnogobrojni svedoci na Božićnom vašaru u Berlinu, u poznatom delu Šarlotenburg, tvrde da je kamion prošao kroz deo grada koji je veoma teško proći motornim vozilom.

10.07 - Herman traži promenu politike prema izbeglicama
Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarska Joahim Herman zatražio je danas, nakon napada na božićni vašar u Berlinu, promenu politike prema izbeglicama. "Ako se potvrdi da je napad izvršilo neko lice koje je ušlo u zemlju kao tražilac azila onda mora u Berlinu doći do razmišljanja o promeni politike prema izbeglicama", rekao je političar iz redova vladajuće CSU nemačkoj radio stanici "Antene Bajern".

10.04 - Čavušoglu: Odgovorni će biti kažnjeni
Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu je izjavio da će odgovorni za ubistvo ambasadora biti kažnjeni.
Takođe je dodao da će će ulica u Ankari u kojoj se nalazi ruska ambasada biti nazvana po ubijenom ambasadoru.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov turski kolega Čavušoglu položili su cveće u zgradi ruskog Ministarstva spoljnih poslova u znak sećanja na ubijenog ambasadora Rusije u Ankari Andreja Karlova.

10.01 - Napadač iz Ciriha nađen mrtav
Čovek koji je pucao u džamiji u Cirihu i pri tome ranio troje ljudi je mrtav, saopštila je policija potvrđujući da telo koje je pronađeno u blizini mesta događaja pripada napadaču. Ciriška kantonalna policija saopštila je da je identifikovala osumnjičenog, ali nije pružila više detalja.

09.50 - Faraž: Ovakvi napadi su Merkelino nasleđe
Najdžel Faraž je na Tviteru napisao da je napad u Berlinu strašna vest, ali i da će takvih napada biti još jer su oni nasleđe vlasti Angele Merkel.09.35 - Kamion najverovatnije ukraden u Berlinu. Kamion kojim je izvršen napad na Božićni vašar u Berlinu najverovatnije je otet u glavnom gradu Nemačke, prenose danas nemački mediji. Nemačka televizija "N24" prenosi da GPS podaci pokazuju da je kamion juče od oko 16 časova u više navrata paljen. "Moguće je da se radi o pokušajima osumnjičenog da upravlja kamionom", navodi televizija. Oko 19.45 sati kamion je napustio mesto na kojem je do tada bio parkiran, ispred jedne firme u Berlinu.09.24 - Osumnjičeni migrant iz Pakistana u Berlin došao preko balkanske rute. Pozivajući se na svoje izvore, "Velt" navodi da je moguće da je izvršilac napada dvadesetrogodišnji Pakistanac Naved B. koji je prošle godine ušao u nemačku kao izbeglica.
Kada je reč o osumnjičenom mediji prenose da je on u Nemačku došao preko balkanske rute, i da je živeo u izbegličkom centru u Berlinu. U Nemačku je, kako tvrde mediji lice poreklom iz Pakistana, ušlo iz Austrije, preko prelaza Pasau.
Inače policija, prema pisanju "Velta" zahvaljuje jednom svedoku hvatanje osumnjičenog napadača.

09.20 - Policija znala da će doći do napada?
Prema pisanju nemačkog dnevnika "Velt" bezbednosne vlasti imale su već danima informacije da bi moglo doći do terorističkog napada, i čak sa navedenim ciljem - jedan Božićni vašar u Berlinu.

09.16 - Lavrov: Cilj ubistva ambasadora prekid normalizacije odnosa dve zemlje
Cilj ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova bio je da se "prekine proces normalizacije odnosa Rusije i Turske, kako se ne bi dozvolila efikasna borba protiv terorizma u Siriji", izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.Lavrov je kazao da je to predsednik Vladimir Putin poručio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u telefonskom razgovoru. "Taj cilj sa takvim lošim sredstvima neće proći", navodi se u izjavi Lavrova objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

09.11 - Peskov: Tim istražitelja odleteo u Tursku
Istražni tim sastavljen od predstavnika ruskih specijalnih službi, Istražnog komiteta i Ministarstva spoljnih poslova odleteo je u Tursku kako bi se pridružio istrazi o ubistvu ruskog ambasadora, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. "Ukupno 18 ljudi je u timu", rekao je Peskov, prenosi Tass.

09.06 - Posle pucnjave zatvoreni ambasada i konzulati SAD u Turskoj
Sjedinjene Američke Države zatvorile su svoja diplomatska predstavništva nakon što je u Ankari uhapšen čovek koji je pucao nedaleko od ambasade i to samo par sati nakon što je u glavnom gradu Turske ubijen ruski ambasador. Mera je doneta iz predostrožnosti, navode agencije.09.03 - Britanska policija u pripravnosti u strahu od napada. Naoružana policija raspoređena je širom Britanije u cilju sprečavanja eventualnog napada uoči Božića. Dodatne policijske snage raspoređene su na gradskim trgovima sa božićnim tezgama, u tržnim centrima, prometnim saobraćajnim punktovima i turističkim lokacijama kako bi bili spriječeni mogući teroristički napadi, slični onom koji se dogodio sinoć u Berlinu.

08.55 - Privedeno šest osoba zbog atentata
Turska policija privela je šest ljudi nakon ubistva ruskog ambasadora. Među uhapšenima su i članovi porodice napadača.

08.46 - Nemačka policija upala u izbeglički centar
Specijalne snage nemačke policije upale su u hangar na napuštenom aerodromu u južnom delu Berlina. U ovoj zgradi je sada smešten izbeglički centar, a detalji o ovoj akciji nisu saopšteni

08.42 - Mediji: Napadač iz Berlina iz Pakistana ili Avganistana
Pojedini britanski mediji prenose da je napadač koji je vozio kamion u Berlinu tražilac azila iz Pakistana ili Avganistana. Ove informacije još uvek nisu potvrđene.

08.10 - Sojlu: Teroristički napad na odnose Rusije i Turske
Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je u ponedeljak da je ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova bilo "teroristički napad na odnose Rusije i Turske". Sojlu je potvrdio da je atentator bio zaposlen u policiji Ankare.

07.59 - Uhapšen čovek koji je pucao ispred ambasade SAD u Ankari Turska policija privela je čoveka koji je sinoć pucao u vazduh ispred američke ambasade u Ankari i to samo nekoliko sati nakon što je u tom gradu ubijen ruski ambasdor, prenosi Rojters. Čovek je ispalio osam do devet hitaca u vazduh iz puške koja je prethodno držao sakrivenu ispod kaputa.

07.45 - Tomas de Mezijer: Pozadina nejasna, ali mnogo toga govori da je u pitanju napad
Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer smatra da je smrtonosna vožnja kamiona kroz božićni vašar u Berlinu bio napad.
- Mnogo toga govori u prilog tome. Dalje ne bih ulazio u detalje. Pozadina je još nejasna - kazao je De Mezijer nemačkoj televiziji ARD. 07.34 - 12 mrtvih u Berlinu, najverovatnije teroristički napadPolicija u Berlinu saopštila je rano jutros da istražitelji smatraju da je vozač kamiona koji je uleteo vozilom u masu ljudi na božićnom vašaru, usmrtivši prema novim podacima 12 a ranivši 48 ljudi, učinio to namerno i da se verovatno radi o terorističkom napadu.07. 32 - Putin i Erdogan najavili oštar odgovor protiv terorizmaZbog ubistva ambasadora, Turska i Rusija su poručile da će pojačati saradnju u borbi protiv terorizma, a predsednici dveju zemalja Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin saglasili su se da je cilj napada ugrožavanje tursko-ruskih odnosa, ali i pokušaj odlaganja razgovora Irana, Rusije i Turske o budućnosti Sirije, koji će biti održani danas u Moskvi. Opširnije pročitajte ovde.Da su napadi povezani primetio je evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je na Tviteru osudio napade. "Osuđujem gnusne napade. Nasilje i mržnja neće pobediti", rekao je Han.

07.27 - Donald Tramp: Napadi su povezani, za sve su krivi islamski teroristiZa novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa nema dileme da su to tri povezana teroristička napada. On je osudio napade u Ankari, Berlinu i Cirihu i za sva tri napada okrivio "islamske teroriste".

07.22 - Napad i u Cirihu
Najmanje tri osobe ranjeno je u pucnjavi u jednom Islamskom centru u Cirihu, a napadač je u bekstvu. Opširnije pročitajte ovde.
NAPAD U BERLINU Kamion uleteo na božićni vašar, najmanje devetoro mrtvih

07.13 - Putin: Ubistvo u Ankari je provokacija
Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je večeras da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari provokacija usmerena na podrivanje sirijskog mirovnog procesa. Putin je dodao da se mora otkriti ko je naručio ubistvo. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

07.10 - Dobrodošli u blog uživo
Poštovani čitaoci, nastavljamo da pratimo dešavanja nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari i terorističkog napada u Berlinu.