Vesti
Svet
Putin: Ruska vojska jača od svih drugih!
22.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Putin: Ruska vojska jača od svih drugih!
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je ruska vojska jača od svake neprijeteljske snage.
"Sa sigurnošću možemo reći: snažniji smo od svakog potencijalnog agresora", rekao je Putin na sastanku u Ministarstvu odbrane i naglasio: "Svakog".
Putin je rekao da Rusija treba pažljivo da prati vojne kretnje uz svoju granicu, kao i promene u "vojnoj i političkoj situaciji globalno", preneo je Asošiejtid pres.
On je dodao da Rusija treba da bude brza u "prilagođavanju planova za neutralizovanje potencijalnih pretnji".
Putin je govorio pošto je ministar odbrane Sergej Šojgu predstavio godišnji izveštaj u kojem je pohvalio ruske vojne uspehe u Siriji, kao i napore za modernizaciju vojske.
Šojgu je rekao da je Rusija "prvi put u svojoj istoriji" potpuno pokrila svoje granice antiraketnim sistemima s brzim upozoravanjem. Šojgu je rekao i da je sve više letova bespilotnih letelica NATO uz granice Rusije.
Baćuška objasnio: Ko poseduje MiG 29...
Putin je zahvalio Ministarstvu odbrane na radu, ali dodao da se "situacija može brzo promeniti" u slučaju da dopuste sebi da se "opuste i za tren".
On se založio za jačanje ruskih vojnih nuklearnih snaga tokom 2017. godine koje bi bile sposobne da probiju bilo koji antiraketni štit, prenela je agencija Frans pres.
"Neophodno je jačanje strateških nuklearnih snaga i tog vojnog potencijala, pre svega upotrebu raketnih sistema sposobnih da probiju bilo kakve postojeće ili buduće generacije protivraketnih štitova", rekao je Putin.
SAD su najavile da bi u okviru NATO-a postavile antiraketni štitna istoku Evrope, što Rusija smatra pretnjom.
Putin je rekao da Rusija treba da bude spremna za moguće pretnje na njenim granicama.
Tenzije između Rusije i Zapada su pojačane nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i pružila podršku separatistima na istoku Ukrajine.