Vesti
Svet
A šta o svetu i Trampu zbori kćerka Sadama Huseina
23.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
A šta o svetu i Trampu zbori kćerka Sadama Huseina
Ragad Husein, najstarija kćerka svrgnutog pa ubijenog iračkog predsednika Sadama Huseina, okrivila je SAD za haos u u Iraku, ali je izrazila nadu da će novoizabrani američki predsednik voditi drugačiju politiku.
"Ono što je očigledno, to je da on ima visok nivo političke senzibiliteta, koja je znatno drugačija od one kod njegovih prethodnika. On je ukazao na greške drugih, naročito kada je u pitanju Irak, što znači da je veoma svestan grešaka počinjenih u Iraku i onoga što se desilo mom ocu", rekla je Ragad Husein o Danaldu Trampu za Si-En-En (CNN).
Tramp je, tokom predizborne kampanje, rekao da se protivi ratu u Iraku, ali je javno podržao invaziju u intervjuima datim pre i posle rata.
Iako je govorio da je Sadam Husein bio "loš momak", on je hvalio njegova "efikasna ubistva" terorista, podseća američki medij.
U prvom intervjuu od smrti svog oca pre 10 godina, Ragad kaže da nikada nije videla snimak njegovog ubistva i da "odbija da ga pogleda".
"Detalji njegove smrti su ružni i bolni, ali to je časna smrt", ocenila je u telefonskom razgovoru za Si-En -En iz Amana, gde je našla utočište posle iračke invazije 2003. godine.
Sadama Husein, koji je vladao Irakom od 1979. godine do trenutka kada je svrgnut i kada ga je zarobila koalicija predvođena SAD 2003. godine, obešen je u decembru 2006. godine.
Ubrzo nakon njegove smrti, tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš, koji je izdao naređenje o invaziji Iraka, rekao je da je pogubljenje iračkog lidera "ne bi bilo moguće bez odlučnosti iračkog naroda da razviju društvo, u kojem će vladati vladavina zakona".
Međutim, era "sektaštva i naselja" nastavila se u narednih deset godina u Iraku.
Na optužbe iračke vlade da podržava, sada nezakonitu, stranku svog oca - Arapsku socijalističku partiju BAAS, čija se ideologija zasniva na arapskom nacionalizmu i arapskom socijalizmu, kćerka bivšeg iračkog lidera kaže da se ne bavi politikom i da ne podržava nijednu grupu ili partiju na terenu.
Oštro negira i optužbe Bagdada da podržava Islamsku državu i da navija da njeni pripadnici zadrže Mosul.
"Naravno da nemam nikakve veze s tom grupom, ili bilo kakvim ekstremističkom grupama. Ideologija naše porodice nema nikakve sličnosti sa ekstremističkim grupama. Dokaz je to što su te grupe postale moćne u Iraku nakon što smo napustili zemlju i nakon što se naša vladavina u njoj završila", rekla je Ragad Husein.