Vesti
Svet
Pronađeni delovi "tupoljeva", nije terorizam
26.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Pronađeni delovi "tupoljeva", nije terorizam
Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je danas da se proširuje potraga za telima žrtava avionske nesreće i ona se obavlja u tri smene. Demantovano da je pronađen trup "tupoljeva tu-154", već samo delovi.
Ruski spasioci pronašli su u Crnom moru 13 tela tokom potrage na mestu pada aviona "Tu-154", rekao je izvor iz lokalne službe za hitne intervencije.
Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavilo je danas da su spasilačke ekipe pronašle delove aviona koji se sa 92 putnika i članova posade srušio u Crno more. Demantovana prvobitna vest da je pronađen trup.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da istraga o uzroku pada putničkog aviona "tu-154" ide u četiri pravca, ali da nema dokaza da bi teroristički napad ili sabotaža mogli biti jedan od uzroka.
"Četiri glavne verzije su da je avion pogodio neki strani objekat, nekvalitetno gorivo koje je izazvalo gubitak pritiska i na kraju prekid rada motora, greška pilota i tehnički kvar aviona", naveo je FSB u saopštenju.
Mesto udara je locirano u Crnom moru, šest kilometara od piste.
Avion ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154" sa 92 osobe pao je juče ujutru u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji.
Spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo posle poletanja iz Sočija.
U potrazi trenutno učestvuje oko 3.500 ljudi raspoređenih u 200 različitih ekipa, a u samu operaciju uključena su Ministarstva za vanredne situacije, odbranu, zdravlje kao i savezna agencija za avio transport, prenosi Tass.
"Ukupno 39 čamaca i 32 aviona pretražuju oblast, kao i bespilotne letelice", navelo je ministarstvo u saopštenju.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se operacija potrage za telima žrtava obavlja u tri smene, kao i da se cele noći radilo bez predaha.
"U operaciji učestvuju posebni brodovi za anti sabotažu, ratni brodovi, spasilački helikopteri i sedam ronilačkih ekipa, podvodni tragač, čamac za hidrografsku pretragu sa naprednim sonarom za otkrivanje ostataka aviona, minolovac, a koriste se i snažne svetlosne instalacije za pretragu", navelo je Ministarstvo odbrane.
Avion ruskog Ministarstva odbrane "tupoljev tu-154" sa 92 osobe pao je juče ujutru u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji.
Ukupno je stradalo 92 ljudi, među kojima su i 64 člana čuvenog vojnog muzičkog ansambla "Aleksandrov" i devet novinara, navedeno je u saopštenju.
NE SUMNJA SE NA TERORIZAM
Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je danas da teroristički napad nije "viđen" kao glavna verzija pada aviona.
Tass prenosi da je Sokolov, koji je i vođa vladine komisije za istraživanje nesreće, kazao da glavne verzije uzroka pada aviona ne uključuju teroristički napad, već da se razmatra da li je do nesreće došlo zbog tehničkih problema ili greške pilota.
"Naglasiću da će to utvrditi istražitelji, kao i posebna tehnička komisija ruskog Ministarstva odbrane", rekao je Sokolov.