Vesti
Svet
OBAMA RAZBESNEO RUSE Moskva: Vaš poslednji potez doživljavamo kao NEPRIJATELJSKI ČIN!
27.12.2016. 20:00
Izvor:
OBAMA RAZBESNEO RUSE Moskva: Vaš poslednji potez doživljavamo kao NEPRIJATELJSKI ČIN!
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odluku odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame o smanjenju restrikcija za naoružavanje pobunjenika u Siriji doživljava "neprijateljskim činom".
U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ovakvu odluku smatraju ugrožavanjem ratnih aviona i vojnog osoblja Rusije, prenose RIA novosti.
Ruska međunarodna novinska agencija (RIA) citirala je Ministarstvo pri čemu tvrdi kako je administracija Baraka Obame pred kraj njegovog mandata pokušala da zakomplikuje situaciju u svetu pre nego što na njegovo mesto u januaru dođe Donald Tramp.
Barak Obama je ukinuo određena ograničenja na naoružavanje pobunjenika u Siriji ovog meseca, što su vlasti u Kremlju odmah nazvale "jako opasnim".
Američka Vlada dugo je insistirala da opoziciju koja se bori protiv predsednika Sirije Bašara al-Asada predstavi kao "umerenjake", odakle je proistekao i naziv "umereni pobunjenici".
Međutim, nakon što su se pojavile informacije, dokumentovane fotografijama i video-snimcima, da u redovima pobunjenika nema baš mnogo umerenih ljudi, već mahom pripadnika Al-Nusra fronta, Pentagon je prestao sa finansiranjem.
Ipak, Obamina odluka odškrinula je vrata za novu pomoć pobunjenicima, koji su nedavno, nakon skoro 5 godina opsade, u potpunosti proterani iz Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada.
Lavrov: Rusija, Turska i Iran pomogle spasavanju života u Alepu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će ova zemlja bliže sarađivati sa Turskom i Iranom oko situacije u Siriji.
Premas Lavrovu, saradnje ove tri zemlje pomogla je u spasavanju života pomaganjem u evakuaciji istočnog Alepa.
- Mi ćemo dalje graditi saradnju s Ankarom, Teheranom i drugima a u regionu oko sirijskog pitanja - rekao je Lavrov.