Vesti
Sport
ZVEZDA BEZ CRNIH FONDOVA Terzić: Vijeira sigurno odlazi, dug između 36 i 39 miliona evra
29.12.2016. 20:00
Izvor: Blic
ZVEZDA BEZ CRNIH FONDOVA Terzić: Vijeira sigurno odlazi, dug između 36 i 39 miliona evra
Dug Crvene Zvezde je između 36 i 39 miliona evra, u zavisnosti u kojem periodu se posmatra.
Generalni direktor srpskog šampiona ističe ovo i dodaje da dug nije isti u svako doba godine.
- Radi se ciklično, ali nije isto u februaru ili u vreme kada se prodaju igrači. Dan u Zvezdi košta 30.000 evra, a mesec između 800 i 900 hiljada - kazao je Terzić.
On je istakao da je zadovoljan rezultatima u 2016, ali i zbog toga što se već druga godina zaredom završava u finansijskom plusu.
- Izuzetno smo zadovoljni i ponosni ostvarenim rezultatima. Zadovoljni smo i finansijskim delom, godinu smo završili u plusu i sa zadovoljstvom konstatujem da se to dešava drugu godinu zaredom - rekao je Terzić.
Zvezda je u maju dominantno osvojila titulu šampiona Srbije i prva je sa šest bodova prednosti u odnosu na Partizan posle prvog dela ove sezone. Takmičenje u Evropi završila je u kvalifikacijama.On tvrdi da klub isključivo posluje preko računa i bez "crnih fondova".
- Zvezda posluje 100 odsto i isključivo preko računa, bez crnih fondova, legalno i transparentno. Redovno plaćamo poreze po svim osnovama. UEFA monitoring uspešno kvartalno prolazimo.
Terzić je dodao da klub ne može da živi od televizijskih prava i ulaznica i da mora da prodaje igrače, ali i da igra u evropskim takmičenjima.
Po njegovim rečima, Zvezda je u prethodne dve i po godine platila pet miliona evra poreza. Takođe, kazao je da klub redovno plaća porez, ali i koristi sve zakonske mogućnosti za reprogam.
- Zahvalan sam premijeru i vladi na razumevanju za sport i podržavaćemo ih sve dok tako bude - rekao je Terzić.On je rekao da je nezadovoljan kako mediji pišu o Zvezdi jer mu se čini "kao da je neko drugi šampion".
- Krivica u toj percepciji je nekim delom i moja, jer sam se na kratko povukao iz medija i ostavio priliku za neke spekulacije.
Terzić je najavio da će ubuduće svakog ponedeljka neko iz rukovodstva kluba biti na raspolaganju novinarima. I poručio navijačima da budu "bez brige", jer je klub "na dobrom putu".
Generalni direktor tvrdi da Zvezda mora da prodaje igrače.
- Treba da budemo ponosni što smo osposobili klub da na tržištu može da ostvaruje ogromne prihode. Biće odlazaka i dolazaka. Trudićemo se da se klub stabilizuje. Imamo vremena i oformljen tim.
On je najavio pojačanja, ali i ostanak ključnih igrača, pre svih Mičela Donalda, Gelora Kange, Damjana Le Taleka i Džona Ruiza. I dodao da je "skučen prostor" za dovođenje igrača zbog finansijskih sredstava.
- Možemo da dovedemo igrača iz naše lige, kakva je, takva je, pratimo ih sve. Druga struktura su povratnici sa srpskim pasošem, kao što smo pogodili sa Aleksandrom Kataijem, i treća su stranci bez obeštećenja.Terzić je rekao da se radi na dovođenju "jednog ili dva stranca", ali da klub neće da žuri. Dodao da je šest stranaca bilo "pogodak", dok se dvojica nisu snašla.
Kada je reč o odlascima, klub će napustiti Tomas Fibel i Pablo Mouče. Zvezda će sa Fibelom raskinuti ugovor, a on je oprostio deo dugovanja, dok će Mouče biti vraćen u klub iz koga je došao na pozajmicu.
- Fibel i Mouče nisu opravdali velika očekivanja, ali niko nije pitao zašto se oni dovode. Niko od Moučea sa većim renomeom nije došao u Zvezdu. Slažem se da se nije snašao, ali niko ne može da kaže da je pogrešan potez njegovo dovođenje. Fibel je u 10 godina odigrao 300 utakmica za klubove, imao je za sebe nešto što ga je kvalifikovalo - rekao je Terzić.
Direktor crveno-belih je naveo da Mihailo Ristić može da ide u slučaju dobre ponude, dok će Ugo Vijeira sigurno napustiti klub i blizu je prelaska u Japan.- Žao mi je što se to desilo, ali je on isključivi krivac. Odnosom prema treningu, svlačionici i saigračima je zaradio ovakav status. Ne prihvata da mora da radi kao profesionalac ono što se očekuje - rekao je Terzić o Vijeiri.
Terzić je istakao da se zalaže za promenu formata takmičenja u Superligi, kao i za smanjenje broja klubova.
Zvezda zadovoljna odnosom sa FSS
- Imamo dobar odnos, nema nikakvih problema. Učinićemo sve da ta saradnja bude na još višem nivou - rekao je Terzić.
FSS je tokom nedelje priredio svečani koktel na kom su dodeljena godišnja priznanja, na kom nije bilo nikoga od visokih čelnika Zvezde.
Taj događaj je izazvao nagađanja o lošim odnosima dve organizacije, što je Terzić demantovao i pritom pohvalno govorio o predsedniku FSS-a Slaviši Kokezi.
- Kokezu doživljavam kao prijatelja, ubeđen sam i on mene, i kroz tu prizmu treba gledati odnos Zvezde i Saveza - kazao je Terzić.On je dodao da je Zvezda imala predsavnike na svečanosti FSS, pošto su na njoj bili članovi Upravnog odbora Vladimir Petrović i Vladica Popović.
Kako je rekao, tada nije mogao da dođe u hotel Kraun plaza jer je bila epidemija gripa i on je bio "gripozan".
- Slaviša je bio na službenom putu i nije bio neophodan i moj dolazak. Jesam se (kasnije tog dana) video s Dejanom Stankovićem, ali kada imate grip, možete i ne morate da dođete - rekao je Terzić.
Govoreći o nagradama FSS-a, Terzić je kazao da je bio za izbor trenera njegove ekipe za najboljeg u 2016. godini.
- Ja bih glasao za njega, on je to zaslužio i ove i prošle godine. Kažu da nije mogao, jer nema srpski pasoš - kazao je generalni direktor Zvezde.
Za najboljeg trenera izabran je Dragan Stojković, koji vodi kineski Guangdžou RF. Terzić mu je čestitao.
- Čestitam Stojkoviću, mislim da je zasluženo. Možda ne ove, ali je imao nekoliko izvanrednih prethodnih sezona u Nagoji. Ove godine mu se otvorio prostor - rekao je Terzić.