Vesti
Sport
Ristić za MONDO: 2016. teško ponovljiva
30.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Ristić za MONDO: 2016. teško ponovljiva
Mladi fudbaler Crvene zvezde u intervjuu za naš portal rezimirao godinu na izmaku.
Pablo Mouče, Miloš Cvetković i Daniel Avramovski su već otišli, Tomas Fibel, Ugo Vijeira, David Babunski, Damir Kahriman, Marko Petković, Adam Mićel... i Mihailo Ristić su na izlaznim vratima Crvene zvezde.
Ristić ima ugovor do kraja juna 2020. godine, ali se već uveliko priča da bi mogao u Makabi Tel Aviv ili Espanjol. Ili Sporting Lisabon ili Sporting Hihon. Ili ko zna gde. Svakako, u ligu kvalitetniju od naše.
"Da je do mene, izabrao bih Španiju", otkrio nam je 21-godišnji fudbaler crveno-belih.
Na pitanje da li mu je novogodišnji intervju koji daje MONDU poslednji kao igraču Crvene zvezde, nije imao konkretan odgovor.
"Stvarno ne znam. Ima dosta interesovanja, videćemo šta će biti u januaru".
"Ne žurim sa odlaskom iz Zvezde. Šta bude - biće. Čekam pravi trenutak i pravi klub, ne opterećujem se time", tvrdi Ristić, čiji se potencijalni transfer procenjuje na između dva i dva i po miliona evra.
Pošto je odlazak, za sada, samo nagađanje, razgovor smo nastavili u drugom smeru...
Zvezda je opet prva na tabeli, ali igra nije ubedljiva kao prošle sezone u ovo vreme. Koji je razlog?
"Najvažnije je da je Zvezda prva i da ređa pobede. Sigurno postoji više razloga zašto igra nije ubedljiva kao pre godinu dana, ali generalno je teško ponoviti uspeh koji smo ostvarili prošle sezone. Sigurno da nam fale neki igrači, dosta je uticalo i ispadanje iz Evrope, jer smo se emotivno ispraznili i publika i mi, atmosfera je malo splasnula, ali verujem da će sve to da se digne i vrati kao što je bilo. U drugom delu sezone najveći cilj nam je odbrana titule".
Da li su utakmice protiv Sasuola (0:3, 1:1) bile najteže u karijeri?
"Jeste bilo izuzetno teško, pogotovo u Italiji, gde smo dobro prošli kako smo igrali, ali ne mogu reći da nisam verovao u prolaz uoči revanša. Imali smo pun stadion, podršku naših navijača i bio sam optimista kao i pred svaku utakmicu u Zvezdinom dresu. Da ne verujem u ekipu, ne bih bio u Zvezdi. Desilo se šta se desilo, pokazali su da su kvalitetniji i ti rezultati su možda i neka realna slika u tom trenutku".
Prošle sezone postojala je sjajna hemija među igračima Zvezde, koja je bila primetna na svakom koraku. Čini se da se odlaskom pojedinaca to izgubilo i da se novi stranci nisu uklopili kao njihovi prethodnici.
"Ne mislim da je tako. U timu su svi odlični momci, stvarno imamo super atmosferu i dobre odnose, a kako se ko uklopio što se tiče terena, to je upitno".
Na početku sezone, Ristić nije bio u prvom planu trenera Miodraga Božovića, a zatim je stigao čak i do kapitenske trake. Generalno je bilo dosta promena i kombinovanja u timu proteklih meseci, koliko je komplikovano igrati u takvim uslovima?
"Bilo je dosta rotacije, ali to je i dobro, ako šef ima više mogućnosti. Ja sam igrao malo beka, malo krilo, ali na igračima je da treniraju i trude se da uvek pruže maksimum, a trener ima svoje zamisli i najbolje može da odluči ko mu kada i na kojoj poziciji treba".
Ima li ovaj tim Crvene zvezde snage da ostane prvi? Ko je najozbiljniji konkurent?
"Naravno da ovaj tim može da odbrani titulu, bez obzira na konkurenciju. Duga je sezona, ima dobrih ekipa i videćemo ko će nam do kraja biti konkurenti, ali znamo da su nam komšije najveći rival".
Koliko je Vojvodina oslabljena odlaskom Nenada Lalatovića?
"Lala je meni bio šef kada sam ušao u prvi tim i on me je na neki način 'gurnuo u vatru'. O njemu mislim sve najbolje, vrhunski je trener i motivator, ima energiju da 'podigne' ekipu. Još je mlad i tek će pokazati koliko može kao trener".
"DOBRIM IGRAMA DA VRATIMO PUBLIKU"
Posle još jedne eliminacije iz Evrope, kao da se 'izduvao balon' navijača Zvezde i poseta je značajno opala. Kako bi igrači mogli da utiču na to da se publika vrati na tribine stadiona Rajko Mitić?
"Posle eliminacije iz Evrope atmosfera je malo opala. Navijači su imali velika očekivanja i razočarali smo ih, izneverili. To je glavni razlog zašto je poseta smanjena, a kako možemo da utičemo da se to promeni - jedino dobrim igrama. Moramo što bolje da odradimo zimske pripreme i dobrim partijama vratimo publiku na tribine".
Ristićevi "klasići" iz omladinskog pogona crveno-belih su većinom već otišli u inostranstvo.
"Ne opterećujem se time. Nema potrebe da žurim, treba da sačekam pravu priliku i pravi trenutak. Da li će to biti ove zime, za pola godine, godinu dana... Nije mnogo važno".
Luka Jović (Benfika), Vukašin Jovanović (Zenit) i Marko Grujić (Liverpul) otišli su u velike klubove, ali nemaju zapaženu minutažu u prvim timovima.
"Sva trojica su mladi igrači i nisu dovedeni da odmah prave razliku. Od njih se tek očekuje da budu kalibar igrača koji odgovara tim klubovima. Nije strašno to što ne igraju, štaviše, normalno je jer se tek razvijaju. Ne sumnjam da će dokazati da vrede".
"KATAI U SEĆANJU, DŽONI I MILIJAŠ OD ZNAČAJA"
Za tri sezone u prvom timu Zvezde, koji igrači su se posebno istakli i ostavili uticaj?
"Najviše sam voleo da igram sa Lukom, Grujom, Vuletom i Rajkom. Dosta toga smo prošli zajedno i uživao sam u tome. Što se tiče kvaliteta, izdvojio bih Kataija. On je majstor i ne treba mnogo trošiti reči na njega. Što se tiče igrača koji su mi ulivali sigurnost i pomagali savetima, tu bih izdvojio Džonija (Nikola Mijailović) i Nenada Milijaša. Znam koliko mi je lakše bilo da budem na terenu kada su oni tu. Možete zamisliti koliko mi je kao klincu značilo kada sam igrao u veznom redu zajedno sa Milijašem. Kada je on otišao, Džoni je postao kapiten. Sa njim sam isto imao vrhunski odnos i dosta mi je pomogao u razvijanju. Bio je pravi predvodnik ekipe".
Mlada reprezentacija Srbije će dobiti novog selektora posle odlaska Tomislava Sivića, pola godine pred Evropsko prvenstvo u Poljskoj.
"Iznenadio sam se kada sam video da Sivić više nije selektor. Šta je - tu je, dešavaju se takve stvari i to ne bi smelo da poremeti ekipu. Ciljevi su jasni".
Očekivanja od Evropskog prvenstva?
"Imamo sjajnu ekipu, sastavljenu od igrača koji su u jakim klubovima. Kakva očekivanja mogu da budu, kada je većina njih učestvovala u osvajanju svetske titule na Novom Zelandu?".
Može li medalja u Poljskoj da zaleči "novozelandsku ranu" i neigranje zbog operacije krajnika?
"Ne bih da se vraćam na tu temu. Bilo, pa prošlo. To je nešto za čime mogu da žalim, ali bilo je i prošlo...".
"OMLADINSKA, MLADA, SUPERLIGAŠKA - REPREZENTACIJA JE ČAST I PRIVILEGIJA"
Zvezdin "levi spoljni" je bio član reprezentacije Srbije sastavljene od igrača iz Superlige u prijateljskoj utakmici sa Katarom (0:3), a poziv selektora Slavoljuba Muslina očekuje se i za duel sa Sjedinjenim Američkim Državama.
"Naravno da znači svaki poziv u reprezentaciju. Omladinska, mlada, B, olimpijska... koja god da je, to je čast i privilegija. Bez obzira da li je u pitanju prijateljska ili neka druga utakmica", zaključio je Mihailo Ristić na kraju intervjua za MONDO.