Vesti
Sport
FIFPro upozorava: Fudbaleri, ne idite u Srbiju!
04.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
FIFPro upozorava: Fudbaleri, ne idite u Srbiju!
Sindkad profesionalnih fudbalera izdao dramatično saopštenje.
Sindikat profesilnanih fudbalera, FIFPro, upozorava sve svoje članove da u januarskom prelaznom roku NE POTPISUJU ugovore sa klubovima iz Srbije.
"Nedavno istraživanje pokazuje da 68 odsto igrača u toj istočnoevropskoj državi ne prima platu na vreme i da ih je 89 odsto bilo naterano na transfer", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.
Piše i da je FS Srbije smenio ključne arbitražne sudije, čime je značajno smanjena šansa igračima da se izbore za svoja prava. Piše da su smenjeni arbitri koje su igrači birali u sporovima, a koje je izabrao Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" i umesto njih postavljeni ljudi povezani sa najvećim srpskim klubovima, Crvenom zvezdom i Partizanom, čiji će glasovi ubuduće biti presudni.
Takođe, povećana je naknada koju igrači moraju da plate za pokretanje postupka protiv klubova.
"To je kršenje osnovnih prava profesionalnih fudbalera u Srbiji, koji sada praktično igraju bez ikakvih prava. Pozivamo Fudbalski savez Srbije da smesta promeni ove odluke, a dok se to ne dogodi, savetujemo igrače da ne dolaze da igraju u Srbiji", poručio je generalni sekretar FIFPro, Teo van Segelen.
Predsednik srpskog Sindikada profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", Mirko Poledica, izjavio je da "kada neki fudbaler potpiše za srpski klub, ima 50 odsto šansi da završi na sudu".
"Zbog toga je neophodno da arbitražna komisija bude nezavisna i nepristrasna", dodao je Poledica.