Vesti
Svet
Premijer Libije: NATO može u naše vode
01.02.2017. 20:00
Izvor: B92
Premijer Libije: NATO može u naše vode
Međunarodno podržan libijski premijer Fajez al Saraj kaže da brodovi NATO i EU mogu da dobiju dozvolu za operacije u libijskim vodama.
On je precizirao da NATO i EU brodovi mogu da dobiju dozvolu za operacije uz domaću ratnu mornaricu i ako te organizacije pomognu modernizaciju libijske flote
Posle sastanka Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Saraj je rekao da su moguće zajedničke akcije libijske vojske i druge strane koja je zainteresovana da "pruži ruku" libijskoj ratnoj mornarici.
"Moramo da modernizujemo našu flotu i proširimo naše kapacitete. NATO ili bilo koja druga prijateljska država bi na bilateralnoj osnovi mogla da nam pruži ruku u tome", kazao je on.
Stoltenberg je rekao da je NATO spreman da pomogne Libiji da osigura bezbednost i pojača odbranu.
"Možemo ponuditi savetodavnu pomoć u uspostavljanju modernog Ministarstva odbrane, zajedničkog vojnog osoblja i bezbednosne i obaveštajne službe pod građanskom kontrolom", naveo je generalni sekretar NATO-a.
On je rekao da bi NATO mogao da podrži napore EU da ojača Obalsku stražu i Ratnu mornaricu Libije.
EU želi podršku UN i Libije za operaciju "Sofija" protiv krijumčara u libijskim vodama, što bi sprečilo migrante da stignu do obale Evrope.
Saraj se bori da konsoliduje vlast u Libiji, podeljenoj između dveju rivalskih vlasti - na istok i zapad.