Vesti
Svet
Bolji ljudi?Nutela za Austriju bolja od "mađarske"
17.02.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Bolji ljudi?Nutela za Austriju bolja od "mađarske"
Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebalo da su pod istom markom jednakog kvaliteta, upozorila je mađarska vlada.
Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za kvalitet hrane ustanovila da se proizvodi koji se pod istom markom prodaju u toj zemlji i oni iz prodavnica u Nemačkoj i Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu. Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvalitetu bez obzira gde se prodaje "milka" čokolada.
Mađarska agencija za bezbednost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji, preneo je EurActiv.com.
Rezultati su pokazali, pored ostalog, da je mađarska verzija napolitanki "maner" (Manner) manje hrskava i da se "nutela" (Nutella) iz mađarskih prodavnica teže maže od one iz austrijskih.
"Bio sam zaprepašćen nakon čitanja ovog kratkog izveštaja", kazao je na pres konferenciji 16. februara Janoš Lazar, ministar koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, i dodao: "Mislim da je to najveći skandal u poslednje vreme".
Lazar je najavio da će vlada početi testiranje velikog obima još većeg broja proizvoda koji se prodaju u Mađarskoj ali nije precizirao šta će sve Budimpešta preduzeti.
Istovremeno Mađarska nije jedina koja je zabrinuta. Naime, slovačka agencija za kvalitet hrane upozorila je da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju i u Slovačkoj, i u Nemačkoj i Austriji.
Nove analize državne veterinarske službe (SSVPS) slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovine testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, preneo je "Slovak spektator".
OZBILJNO PITANJE ZA CELU EU
Slovačka ministarka poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na nivou EU.
"Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministarka Gabrijela Matečna na konferenciji za novinare 14. februara, preneo je EurActiv.com.
Međutim, posmatrači upozoravaju da bi Matečna mogla da se suoči sa problemom pošto vlasti EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o bezbednosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.
Inspektori SSVPS testirali su u novembru i decembru 22 proizvoda koji se prodaju u maloprodaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi, i Austriji, u gradovima uz granicu.
Testirani su različiti proizvodi, uključujući mlečne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića.
Uz proveru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.
Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (zavisno od testiranog proizvoda) i dodate supstance, poput zaslađivača i boja.
"Kod polovine proizvoda uočene su razlike koje znatno utiču na kvalitet", rekla je Matečna.
Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodatim u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji a masti veći, sadržaj veštačkih zaslađivača i konzervansa bio je takođe veći a gramaža proizvoda manja, dodala je slovačka ministarka.
Evropska komisija odgovorila je da su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neosnovane navodeći da multinacionalne kompanije mogu slobodno da prilagođavaju svoje proizvode različitim tržištima.
Ako je takva situacija među članicama EU, šta od stranaca tek možemo da očekujemo na domaćem "vanevropskom" tržištu.