Vesti
Svet
SVOM SNAGOM ZA PUTINA: Ruska fabrika lažnih vesti
24.03.2017. 20:00
Izvor: Mondo
SVOM SNAGOM ZA PUTINA: Ruska fabrika lažnih vesti
U Rusiji je otkrivena mreža sajtova koji objavljuju lažne vesti u korist Kremlja i Vladimira Putina i angažuje ljude koji šalju kometare u kojima hvale Rusiju i Putina, a kritikuju Zapad, u Srbiji poznate kao botovi.
Novinari su otkrili novu medijsku imperiju u Rusiji delimično zasnovanu na bivšim "ruskim fabrikama trolova". Nova "medijska fabrika" proizvodi lažne vesti i izveštaje za internet publiku čiji je broj procenjen na 35 miliona mesečno.
Holding koji kontroliše mrežu internet sajtova (koja nije registrovana po propisu) je povezan sa organizacijom odgovornom za prokremaljsku "fabriku trolova", koja je angažovala ljude da pišu komentare na blogovima i informativnim sajtovima, javljaju ruski privatni mediji.
Medijski holding je verovatno povezan i sa biznismenom Jevgenijem Prigožinom.
Ova otrkrića objavljena su u RBC magazinu, kao rezultat istraživanja novinara.

KO JE JEVGENIJ PRIGOŽIN
Jevgejnij Prigožin, poznat kao "Kremljov kateter", ima impresivnu biografiju.
Proveo je devet godina u zatvoru, a onda otvorio najelitniji restoran u Sankt Peterbugu, u kojem predsednik Rusije Vladimir Putin voli da zabavlja strane zvaničnike i proslavlja svoj rođendan.
Prigožin je dobio i nekoliko velikih i veoma isplativih ugovora za poslove sa državom.
Mediji navode da je Prigožin pokrenuo nekoliko zloglasnih "fabrika trolova", koje preplavljuju internet i društvene mreže komentarima u kojima se hvale Putin i Kremlj, a kritikuje Zapad.
Njegova firma iz Sankt Peterburga navodno angažuje Ruse da pišu provladine komentare na društvenim mrežama i internet forumima, a oni rade u smenama od po 12 sati.
Prigožin je, takođe, podneo 15 tužbi protiv ruskog internet pretraživača Jandeks (Yandex) kojima je tražio "pravo na zaborav", odnosno da Jandeks izbaci rezultate pretrage njegovog imena koji "ugrožavaju njegovu reputaciju".

UDRUŽENI SAJTOVI "MEDIJSKE FABRIKE"
Najveća članica holdinga je Federalna novinska agencija (FAN), koja na internetu ima 11 miliona korisnika mesečno.
Novinari FAN-a su specijalizovani za pokrivanje događaja u Siriji. Izvori RBK kažu da se uspeh FAN-a može pripisati vezama sa privatnom kompanijom Dmitrija Utkina, poznatog kao Vagner.
"Medijska fabrika" uključuje, između ostalih, i sajtove Narodnij novosti, Ekonomika sevodnja, Inforeaktor, Politekspert i Politkhaos.
Devet članova "Medijske fabrike" registrovani su u Rusiji kao mediji. Neki, poput Novinske agencije Harkova (nehnews.org) ili KijevSMI uglavnom objavljuju vesti o Ukrajini.
FAN je registrovan na istoj adresi u Sankt Peterburgu na kojoj je bila i takozvana "fabrika trolova", odnosno agencija koja se na internetu bavila pisanjem komentara podrške ruskoj vladi, kako je to javio Njujork tajms 2015. godine.
Bivši čelnik građevinske kompanije Spetstrojprojekt Aleksej Nikiforov je menadžer grupe portala smeštenih na jednoj adresi u Sankt Peterburgu.
On kaže da je našao novi posao preko ruskog sajta za zapošljavanje "HeadHunter", jer je "hteo nešto novo".
Sajtovima smeštenim na drugoj adresi u Sankt Peterburgu upravlja Oleg Vasiljev, koji je najverovatnije povezan sa "fabrikom trolova".
Ipak, najviše izvršnih odluka donosi tridesetogodišnji internet preduzimač Mihail Burčik.

DOBRE PLATE ZA BOTOVANJE, UVEZANI VLASNICI
Izvori iz holdinga kažu da su zaposleni dobro plaćeni u poređenju sa standardnim platama u Sankt Peterburgu.
Kontent menadžer koji prerađuje vesti zarađuje 45.000 rubalja mesečno, odnosno 787 dolara, urednici, kojih u FAN-u ima pet, plaćeni su oko 60.000 rubalja, odnosno 1.050 dolara.
U nekim slučajevima, urednici su istovremeno i vlasnici sajtova.
Ana Botnjeva, bivša urednica Narodnih novosti, vlasnica je FAN-a, dok je urednica FAN-a Tatjana Stepanova, vlasnica Narodnih novosti, u kojima je urednik njen muž.

POSETA SAJTOVA I POSLOVANJE
Ukupan broj jedinstvenih korisnika koji posećuju sajtove "medijske fabrike" kreće se između 33 miliona i 36 miliona.
"Medijska fabrika" tako ima veću posećenost od Komsomolske pravde i RBK.
O usponu te grupe sajtova svedoči i podatak da je u decembru, prema Aleksa renku (Aleya Rank), mesečna posećenost bila manja od šest miliona.
Sajtovi "medijske fabrike" ne objavljuju mnogo reklama, a samo dva sajta su na svojim stranicama objavila kontakt telefone na koje se, međutim, javlja ista osoba.
Čelnik FAN-a Jevgenije Zubarev odbio je da komentariše navode o povezanosti sa Prigožinom, dok je Nikiforov rekao da on radi u kompaniji koja se izdržava od reklama.