Vesti
Svet
POČEO BREGZIT Britanci su rekli NE Evropi zbog ovih 10 obećanja. Koliko će ih biti PREKRŠENO?
29.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
POČEO BREGZIT Britanci su rekli NE Evropi zbog ovih 10 obećanja. Koliko će ih biti PREKRŠENO?
Britanska premijerka Tereza Mej je danas, u sredu 29. marta i zvanično proglasila izlazak Velike Britanije iz EU, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora. To je istorijski dan: prvi put jedna zemlja najavljuje da napušta evropski klub.
Mej se tim povodom obratila poslanicima u britanskom parlamentu.
- U skladu sa željama naroda, Velika Britanija napušta Evropsku uniju. Ovo je istorijski trenutak i više nema vraćanja unazad - rekla je ona.
Nakon što je saopštila da je i zvanično počeo Bregzit rekla je da se zalaže za "novu, bolju i dublju vezu sa EU".
Ona je rekla da napuštanje Unije pružiti Britaniji "jedinstvenu mogućnost".
Mej je pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.
Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope i saveznik u ovom "nestabilnom svetu".
Mej je ukazala na to da će Britanija pregovarati sa EU kao jedinstvena celina, ali će uzeti u obzir i stavove svih delova Ujedinjenog kraljevstava.
Prema njenim rečima, Bregzit će imati različite posledice, ali Britanija neće pokušati da "pokupi trešnje sa torte".
Među prioritetima njene vlade će biti prava građana EU koji žive u Velikoj Britaniji.
- Iskoristićemo ovu mogućnost da izgradimo jaču i pravedniju Britaniju koju će naša deca i unuci ponosno zvati svojom kućom.Bićemo najbolji prijatelj i komšija našim evropskim partnerima - rekla je ona.
Mej je rekla da se u ovakvim trenucima donose odluke koje definišu karakter nacije, te da će Britanija biti tolerantnija i prosperitetnija u danima koji dolaze.
- Naši najbolji dani su pred nama - zaključila je Mej.
Očekuje se da će proces trajati bar dve godine.
Istovremeno sa početkom njenog obraćanja je Tim Barou, ambasador Velike Britanije u EU, predao pismo sa obaveštenjem o pokretanju procesa izlaska predsedniku Evropskog saveta Donalda Tuska.
Donald Tusk je nakon toga izjavio da je primio pismo od šest stranica za početak pregovora o Bregzitu.
- Žao nam je što Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ali smo spremni na taj proces. Prvi korak za EU je usvajanje uputstava za pregovore. Nema potrebe da se pretvaramo da je ovo srećan dan u Briselu i u Londonu. Većina Evropljana, među kojima i skoro pola britanskih glasača, želeli bi da ostanemo zajedno i da se ne rastavljamo. Već nam nedostajete. Hvala vam i doviđenja -rekao je Tusk.
OBEĆANJA
Ovo je lista ključnih obećanja i koliko je moguće da ona budu održana, a spisak su napravili oni koji se protive "teškom" Bregzitu, koji ise čini sve izglednijim.
1. EU trgovina
Obećanje: U potpunosti iste koristi koje Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima unutar Carinske unije i Unutrašnjeg tržišta EU biće i nakon napuštanja.
Britanija je navela da će napustiti Evropsku zonu slobodne trgovine i Carinsku uniju. Zvaničnici iz EU i zemlje poput Nemačke su ponovili u nekoliko navrata da zemlje van EU ne mogu da imaju iste trgovinske prednosti koje imaju države članice, tako da će neke beneficije ipak nestati, piše CNN.
2. Trgovinski sporazumi
Obećanje: Biće mnogo novih trgovinskih ugovora sa novim državama, koji će moći da se potpišu na dan odlaska iz EU.
Trgovinski odnosi su veoma složeni i potrebno je godinama da se pregovara o njima. Prioritet za zvaničnike iz UK će biti da dogovore nove trgovinske sporazume sa EU, a ne sa novim zemljama, što će biti jako težak posao. Eksperti kažu da su šanse da se to dogodi u naredne dve godine veoma male.
3. Novac
Obećanje: Investiranje ušteđevine iz budžeta EU u javne službe, uključujući i 350 miliona funti za zdravstvenu zaštitu.
Nejasno je i dalje koliko će ušteđevine Britanija uspeti da generiše, jer uslovi napuštanja i dalje tek treba da se finalizuju. Ali oni neće preći 190 miliona funti nedeljno, a rupe koje će nastati u državnim kasama i kasniji uticaj Bregizta na ekonomski rast će pojesti dosta tog novca.
4. Severna Irska
Obećanje: Neće biti promenjene granice između Severne Irske i Republike Irske.
Vlada UK je rekla da će zadržavanje irske granice otvorenom biti jedna od glavnih tačaka pregovaranja tokom Bregzita.
Hoće li se Severnom Irskom vladati direktno iz Londona?
Međutim, ako UK napusti Carinsku uniju, koja garantuje slobodno kretanje roba, neke granične provere će biti neizbežne.
5. Prava
Obećanje: Građanska, radnička i prava o zaštiti okoline koja su trenutno garantovana članstvom u EU će biti u potpunosti zaštićena i nakon napuštanja.
Kada UK napusti EU, prava koja su bila zagarantovana članstvom će prestati da se primenjuju.
Kako bi očuvali ta prava Vlada ima plan da domaćim zakonima koji garantuju ista prava, ukine EU zakone koji su se bavili očuvanjem istih.
6. Bezbednost
Obećanje: Postojaće dogovor o bezbednosti koji će da održava i unapređuje saradnju sa EU u ovoj oblasti.
Kao čalnica EU, UK je deo Evropskog naloga za hapšnje, član Europola i ima pristup Šengenskom informacionom sistemu.
Moguće je da će UK da pregovara nastavak pristupa ovim telima, sličnim kao kod drugih zemalja van EU.
7. Ujedinjeno Kraljevstvo
Obećanje: Integritet UK će biti zaštićen i biće ojačan.
Škotska je većinom bila za ostanak u EU. Tamo sada žele referendum o nezavisnosti u odnosu na UK, tako da je održanje ovog obećanja neizvesno.
8. Nauka
Obećanje: Naučna i istraživačka partnerstva sa EU će biti ojačana
London je trenutno dom Evropske agencije za lekove, koja pušta nove lekove u promet širom EU. Agencija će se skoro sigurno premestiti nakon napuštanja EU, a mnoge evropske zemlje, poput Švedske, Mađarske, Bugarske i Holandije su već "pikirale" da je ugoste kod sebe.
9. Datum konačnog napuštanja EU
Obećanje: U 2019. godini UK će u potpunosti biti van EU
Britanska premijerka Tereza Mej danas pokreće formalni izlazak iz EU, započinjući dvogodišnje pregovaranje. Produžetak tog perioda će zahtevati saglasnost svih ostalih članica EU.
Mej je rekla da će biti bolje za UK da napusti EU bez dogovora, pre nego da prihvati neki dogovor koji može da bude loš po zemlju.
10. Imigracije
Obećanje: Dramatično smanjenje imigracija dok se UK i dalje održava otvorenim za sve vredne radnike iz EU koji su potrebni kompanijama u UK.
Bregzit aktivisti su vratili ovo obećanje u danima nakon referenduma u junu prošle godine, naglašavajući posvećenost i privrženost, umesto stroge kontrole granica UK.
Dejvid Dejvis, jedan od zvaničnika Bregzita je u ponedeljak na pitanje da li će vlada i dalje da ograničava broj radnika iz EU koji dolaze u UK rekao:
"Politika će biti vođena isključivo u nacionalnom interesu. To znači da će s vremena na vreme biti potreban veći broj radnika, a nekada manji".