Vesti
Svet
NATO STREPI Rusija usred EU raspoređuje MOĆNE PROJEKTILE: Biće bliži Berlinu nego Moskvi!
03.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
NATO STREPI Rusija usred EU raspoređuje MOĆNE PROJEKTILE: Biće bliži Berlinu nego Moskvi!
Zemlje NATO-a smatraju raspoređivanje raketnih kompleksa "Iskander" u Kalinjingradskoj oblasti pretnjom po svoju bezbednost, saopštila je zamenica generalnog sekretara alijanse Rouz Getemiler u intervjuu "Komersantu".
- Niko i ne spori da je Kalinjingradska oblast ruska teritorija. Međutim, raspoređivanje raketnih kompleksa ’Iskander‘ je dokaz tendencije militarizacije i jačanja kontrole nad vazdušnim prostorom. Mnoge članice NATO-a, susedi Rusije, smatraju to pretnjom po svoju bezbednost - izjavila je Getemilerova.
Ranije je direktor odeljenja za evropsku saradnju MIP-a Rusije Andrej Kelin izjavio da Moskva nema nameru da se pravda pred NATO-om za raspoređivanje kompleksa "Iskander" u Kalinjingradu.
Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo medijska saopštenja o razmeštanju mobilnih raketnih kompleksa "Iskander-M" u Kalinjingradskoj oblasti, prenosi "Sputnjik".
Zvanični predstavnik vojnog resora Igor Konašenkov je objasnio da ovi mobilni kompleksi i raketne snage usavršavaju obuku. Prema njegovim rečima, nema velike tajne u transportu kompleksa, štaviše, "jedan "Iskander" je bio specijalno postavljen ispod američkog špijunskog satelita koji je lebdeo iznad ove oblasti kako bi se utvrdili parametri rada tog svemirskog aparata.
Trn u oku NATO
Kada su se baltičke zemlje priključile NATO-u, Kalinjingrad je postao neprijateljska teritorija u samom centru zapadne Alijanse. To ga je stvorilo ranjivim, a istovremeno, potencijalno opasnim sa vojne tačke gledišta.
Kalinjingrad, ruski grad na Baltiku, fizički odvojen od granica Rusije, koji je čak bliži Berlinu nego Moskvi. Od Kalinjingrada počinje takozvana "Suvlaki pukotina", 100 kilometara teritorije koja ovu rusku eksklavu povezuje sa Belorusijom, "cepajući" Poljsku i Litvaniju. Ukoliko do toliko puta pominjane eskalacije sukoba između Rusije i NATO alijanse zaista dođe, ovaj deo Evrope mogao bi da bude glavno žarište.
Sve do 1945. godine, Kalinjingrad je bio poznat pod imenom Kenigsberg, kao prestonica nekadašnje Istočne Pruske. Nakon pobede saveznika u 2. svetskom ratu, dobija ime po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, jednom od čelnih ljudi SSSR-a.
Njegov spomenik još uvek ponosno stoji u centru grada, a pored se nalazi i bista Vladimira Iliča Lenjina.
Posle poraza nacističke Nemačke, SSSR je anektirao grad i okolinu. Ova oblast predstavljala je ključnu stratešku tačku, s obzirom da obuhvata baltičku luku od vitalnog značaja.
Do tada pretežno nemački grad ubrzo je poprimio sva obeležja sovjetske kulture i tradicije, i za rekordno kratko vreme postao jedan od centara velike Rusije.
Za vreme Hladnog rata, Kalinjingrad je predstavljao konstantnu pretnju i "nož pod grlom" skandinavskih i zemalja centralne Evrope, s obzirom na strahovitu količinu sovjetskog naoružanja pozicioniranog na toj teritoriji.