Vesti
Politika
Skupština će početi kad se završe protesti, ja sam spremna već sutra
06.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
Skupština će početi kad se završe protesti, ja sam spremna već sutra
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je spremna sutra da nastavi sednicu parlamenta, ali da poslanici koji učestvuju na uličnim protestima omoguće normalan rad parlamenta, normalno funkcionisanje grada Beograda i čitave države.
- Ja sam spremna da radim sutra, pitam njih kad su oni spremni da rade i kad će da omoguće normalan rad i normalno funkcionisanje grada Beograda, Narodne skupštine i uostalom čitave države - navodi Gojković za Tanjug.

Ona naglašava da je najbitniji razlog zašto ne nastavlja sednicu taj što uopšte ne postoje uslovi za rad u plenumu.

Gojković, koja je 1. marta odredila pauzu u radu parlamenta zbog predizborne kampanje, navodi da se izbori završavaju iduće nedelje, te da je vreme da počnemo svi da radimo onaj posao za koji su nas građani izabrali.

Navodeći da je spremna da počne sa radom već sutra, prekosutra, ali da to poslanici koji učestvuju na protestima treba da omoguće, Gojković kaže da je očigledno da oni ne kriju da imaju nameru da ometaju rad parlamenta i da uđu u ovu zgradu.

- Ko zna šta bi i ovo zdanje doživelo i građani Srbije kada bi mi danas, sutra nastavili da radimo - rekla je Gojković.

Ona je navela da poslanici treba da omoguće da radimo i radićemo.

Prvo da prestanu pretnje upadom

- Čim omoguće oni koji danas protestuju ispred zgrade parlamenta, poslanici koji to rade zajedno sa njima, kada prestanu pretnje da će upasti u parlament, kada prestanu provokacije ka pripadnicima MUP, uništavanje spomenika kulture koje je započeto upravo ispred zgrade parlamenta, ja sam najmanji problem da nastavimo sa sednicom gde smo i stali - kaže Gojković.

Navodi i da se pokazalo da je određivanje pauze u radu parlamenta zbog predizborne kampanje bila dobra odluka.

Činjenica je, dodaje, da su četiri poslanika bili predsednički kandidati, te da bi se čitava predizborna atmosfera koja bi se prelila ovde u parlament značila da diskusije o predlozima zakona ne bi bilo.

- Toga smo svi svesni i oni koji su podržali tu odluku i inicirali je, šest predsednika najvećih poslaničkih grupa, tako i ovi drugi poslanici koji mnogo pričaju, a malo vole da rade. Svi smo bili svesni da od pravog suštinskog rada parlamenta nema ništa - dodaje predsednica parlamenta.

Jedno glasanje i...

Kaže i da je ona najmanji problem da se sednica nastavi i da se raspravlja i usvoji 12 međunarodnih sporazuma na predloženom dnevnom redu koji još nije utvrđen, te da prihvatimo ostavku kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića na mesto Zaštitnika građana kako bi se u budućnosti omogućio izbor novog ombudsmana.

Govoreći o proceduri za izbor novog premijera i članova vlade, Gojković navodi da je cela procedura definisana Ustavom i poslovnikom.

Navodeći da je skoro 56 odsto građana koji su izašli na izbore podržalo Aleksandra Vučića, po Ustavu, kaže, on treba da položi zakletvu 31. maja kada ističe mandat dosadašnjem šefu države Tomislavu Nikoliću.

Precizirala je da od dana podnošenja ostavke na mesto premijera teče rok od 30 dana za izbor novog predsednika i članova vlade, i usvajanje programa vlade.

- To se sve verifikuje jednim glasanjem u parlamentu - objasnila je Gojković.

Protesti ranije planirani, iznenadio ih ishod izbora

Ona smatra da su ulični protesti planirani ranije, pa su morali i da se održe, te da njihovi "autori" nisu mogli ni da pretpostave da građani Srbije toliko poštuju i podržavaju Aleksandra Vučića i da će on pobediti u prvom krugu sa ubedljivim izbornim rezultatom.
Odgovarajući na pitanje o uličnim protestima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji i postavljenim zahtevima, među kojima je i njena smena, Gojković je za Tanjug rekla da je dva miliona građana Srbije glasalo za Vučića, a sada se učesnici protesta suočavaju sa tim da njihov prvi kandidat među njih 10, koliko ih je bilo protiv Vučića, ima 40 odsto manje glasova od njega.

- Oni su planirali nekakvu manifestaciju nezadovoljstva ili proteste tako da su morali da izađu na ulice. To je nešto što je planirano i na šta su utrošena određena sredstva i mora da se i održi. Mi smo demokratska država, to je njihovo pravo, pravo građana Srbije, da izađu na ulicu, da protestuje, bez obzira što ne poštuju ni zakone, ne prijavljuju skupove - kaže Gojković.

Navodi da oni tako zamišljaju Srbiju i pravnu državu pa mogu da rade šta hoće.

- Blokirali su čitav Beograd, možda je i to u redu, ne znam, ali sve je u redu dok ne počnu da prave nemire, incidente, nešto čime bi ugrozili nečiju bezbedenost ili nečiju imovinu - navodi Gojković.

Dodaje da oni imaju pravo da postavljaju zahteve kakve žele.

-Zahtev Bojana Pajtića? Nisam znala da je on student ili srednjoškolac, ja sam mislila da je on poslanik parlamenta Srbije, nekadašnji predsednik pokrajinske vlade dugih 12 godina, nekadašnji predsednik DS. Možda je upisao neki kurs, počeo da studira, ne znam, ali on je izneo zahteve, setio se mene, valjda iz neke političke nemoći, pa tražio prvo moju ostavku sad vidim traži ostavku svih - kaže Gojković.

To je, dodaje, nešto novo u političkom životu Srbije, da oni koji zadobiju ogromno poverenje građana Srbije treba sutra da daju ostavke, a oni koji svi zajedno nisu dobili onoliko koliko je dobio predsednički kandidat Aleksandar Vučić, oni treba valjda sami da dođu i preuzmu vlast u ovoj državi.

- Neverovatno, ali istinito...Moram Bojana Pajtića, pošto od 18. avgusta 2016. godine nije kročio u ovo zdanje iako je narodni poslanik, da podsetim na Poslovnik, na proceduru. Znači, ja nisam sporna uopšte samo treba to da pretoče u odgovarajući predlog, da imaju određeni broj poslanika i da zadobiju većinu u parlamentu da bismo nakon jednog predsednika izabrali drugog - navodi Gojković.
Ako uspeju, kaže, nju da smene, onda im treba većina da izaberu nekog svog.

Povodom uništavanja spomenika, ispisivanjem grafita autolakom na delu skulpture "Igrali se konji vrani", autora Tome Rosandića, koja je postavljena ispred Doma Narodne skupštine 1938. godine, Gojković kaže da je najviše boli što su u tome učestvovali i tom događaju, kao i uništavanju zida pača ispred parlamenta, prisustvovali i poslanici Skupštine Srbije.

- Njima je to simpatično. Tapšu od svoje političke nemoći jer su im građani Srbije dali ukupuno 40 odsto manje glasova od kandidata, današnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i oni se svete valjda kulturi i kulturnim spomenicima ove države i ovog zdanja za tu političku nemoć koju su pokazali na izborima - zaključila je Gojković.