Vesti
Svet
RUSI I IRANCI PRETE "Odgovorićemo SILOM na agresiju, a Amerika dobro zna NAŠE VOJNE KAPACITETE"
10.04.2017. 20:14
Izvor: Blic
RUSI I IRANCI PRETE "Odgovorićemo SILOM na agresiju, a Amerika dobro zna NAŠE VOJNE KAPACITETE"
Zajednički komandni centar koji čine snage Rusije, Irana i milicije koja podržava predsednika Bašara al Asada saopštio je danas da je američkim udarom na vazdušnu bazu u Siriji pređena "crvena linija" i najavljeno je da će odgovoriti na svaku novu provokaciju.
SAD su ispalile 59 krstarećih raketa "tomahavk" na vazduhoplovnu bazu sirijskih snaga odakle je pokrenut smrtonosni hemijski napad u kojem je stradao veliki broj civila.

- Ono što je Amerika uradila je agresija na Siriju i time su pređene crvene linije. Od sada ćemo odgovarati silom na svakog agresora ili na kršenje crvenih linija bez obzira ko to učinio i Americi je poznat dobro poznat naš kapacitet za odgovor - ističe se u saopštenju koje su najpre objavili mediji kojima upravlja libanski Hezbolah. Niko iz Rusije i Irana nije komentarisao ovo saopštenje.

Prethodno je Ambasada Rusije u Londonu saopštila da bi moglo da dođe do "pravog rata" ako SAD pokuša da Rusiji da ultimatum sa ciiljem da je otera iz Sirije.

Rusija i Iran su ponovili svoju podršku sirijskom režimu, rekavši da je SAD raketnim napadom "povredila suverenitet Sirije".

U telefonskom razgovoru sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, iranski predsednik Hasan Rohani je američki napad nazvao "kršenjem suvereniteta Sirije".Bašar al Asad je optužio SAD da pokušava da „podigne moral“ terorističkim grupama u Siriji. Njegova vlada naziva teroristima sve pobunjenike protiv njega.

Iz Kremlja je saopšteno da je Rohani razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom telefonom.- Obe strane su saglasne da su agresivne američke akcije protiv suverene države prekršile međunarodni zakon. Vladimir Putin i Hasan Rohani se zalažu za objektivnu i nezavisnu istragu svih okolnosti oko incidenta sa hemijskim oružjem koji se desio 4. aprila u sirijskoj provinciji Idlib – navodi Kremlj.Rohani je rekao da američki napadi neće uticati na iransku politiku o Siriji, a i vrhovni vođa Irana ajatolah Hamnei poručio je da se Iran neće povući pred licem slične agresije.

- Oni ponavljaju greške svojih prethodnika – rekao je Ali Hamnei.

Rusija je odmah nakon što su SAD poslale krstareće rakete na Siriju rekla da postoji velika opasnost od direktnog sukoba američke i ruske vojske, ali i istakla da ne želi da do toga dođe.

On je podsetio da su ruske vazdušne snage i flota zadužene za podršku antiterorističkim akcijama sirijske vojske, a ne za ratovanje sa SAD.On je pojasnio da je povratak Fregate Crnomorske flote "Admiral Grigorovič" u Sredozemno more planiran ranije i nije povezan sa američkim napadom na Siriju prošle sedmice.

- Takav brod ne možete da rasporedite za jedan dan. Rotacija je bila planirana ranije, brod 'Admiral Grigorovič' ispratio je nosač aviona 'Admiral Kuznjecov' i sada se vratio - rekao je Ozerov.