Vesti
Svet
Za deset godina SMARTFONI ĆE NESTATI, a evo šta će ih zameniti!
11.04.2017. 20:35
Izvor: Blic
Za deset godina SMARTFONI ĆE NESTATI, a evo šta će ih zameniti!
Jednoga dana - mnogo pre nego što bismo očekivali - smartfon će definitivno nestati. Temelje za njegovu propast malo-pomalo položili su Ilon Mask, Majkrosoft, Fejsbuk, Amazon i bezbrojne startap kompanije.
Još smo najmanje deset godina od tog trenutka, ali kada se to desi, stvari će krenuti čudnim tokom, ne samo kada su u pitanju proizvodi, već i način života, a možda i sam čovek.

Ovo je kratak pogled na spor, ali neprekidan proces koji vodi ka smrti pametnog telefona i posledice koje će to imati na svet. Ajfon i pametne telefone doživljavamo kao revolucionarne uređaje, dovoljno male da možemo da ih nosimo sa sobom, sposobne da obavljaju sve veći broj naših dnevnih obaveza i opremljene pravom kombinacijom kamera i GPS senzora kako bi omogućilo korišćenje aplikacija poput Snepčeta i Ubera.

Međutim, činjenica je da su pametni telefoni zapravo umanjena varijanta desktop računara.

Na primer, Samsung Galaksi S8, koji je predstavljen ove nedelje, ima predivan ekran bez okvira, a uz to pruža velike mogućnosti. Impresivan je, ali je pre reč o oplemenjenoj verziji nego o nečemu revolucionarnom.

Galaksi S8 se isporučuje sa novim virutelnim pomoćnikom Bixby, koji bi, tvrde proizvođači, jednoga dana trebalo da nam omogući da isključivo glasom kontrolišemo svaku opciju i aplikaciju.

Sledeći ajfon će, između ostalog, imati poboljšanu verziju asistenta Siri, kao i opcije koje treba da doprinesu da uvećana stvarnost postane mejnstrim.Različite eksperimentalne tehnologije prerašće u nešto poznato, ali bizarno.

Majkrosoft, Fejsbuk, Gugl i Medžik lip svi rade na nezavisnim hendsfri uređajima za izmenjenu stvarnost koji projektuju detaljne 3D slike direktno u naše vidno polje. Priča se da čak i Epl radi na tome.Prema rečima Aleksa Kipmana iz Majkrosofta, izmenjena stvarnost bi mogla da potpuno da zameni smartfon, televizor i sve ostale uređaje sa ekranom. Zaseban uređaj u vašem džepu vam više nije potreban ako se svi pozivi, ćaskanja, filmovi i igrice projektuju u vaše vidno polje i “pokrivaju” svet oko vas.

Kompjuteri će zaokupiti naša čula u većoj meri nego do sada, pri čemu će u onome što vidimo i čujemo posredovati tehnologija. Sve to je pomalo zastrašujuće. Pomislite šta bi značile greške na Fejsbuku u svetu koji ne kontroliše samo šta ćete pročitati na telefonu, već i šta ćete videti u svetu koji vas okružuje!

Suluda budućnost
Ove nedelje je predstavljen “Neuralink”, nova kompanija koju finansira Ilon Mask. Njihov cilj je da se primenom tehnologije “neuralne čipke” (neural lace) ugradi računar u ljudski mozak. Uz pomoć elektroda implantiranih u mozak uspostavlja se neposredna veza između računara i mozga, što znači da će čovek i mašina postati jedno.
Ukoliko pokušaj bude uspešan, a mnogi veruju da hoće, biće to kraj puta na koji su nas izveli smartfoni. Ukoliko su nam pametni telefoni omogućili pristup informacijama, a proširena stvarnost iznosi informacije ispred nas kada su nam potrebne, onda je smeštanje neuralne čipke u naš mozak karika koja nedostaje.