Vesti
Svet
"PET OČIJU" NA TAJNOM SASTANKU Šta u šumama Novog Zelanda rade šefovi CIA, FBI, MI6
25.04.2017. 20:13
Izvor: Blic
"PET OČIJU" NA TAJNOM SASTANKU Šta u šumama Novog Zelanda rade šefovi CIA, FBI, MI6
Šefovi špijunskih agencija SAD i njenih saveznika sleteli su u novozelandski grad Kvinstaun, gde će prisustvovati tajnovitom sastanku saveza poznatijeg pod nazivom "Pet očiju" - alijansa obaveštajnih službi SAD, Novog Zelanda, Australije, Kanade i Velike Britanije.
Sastanak će okupiti poznata lica, poput direktora FBI Džejmsa Komija i šefa CIA Majka Pompea, ali i čelne ljude britanskog MI-6. Kako piše list "New Zealand Stuff", naizgled privatni avion sleteo je na aerodrom u Velingtonu prošlog vikenda, a da se radi o neobičnoj letelici pokazao je identifikacioni broj na repu. Naime, oznaka "10030" pokazuje da avion pripada CIA, piše list.

Zanimljivo je da su podaci o avionu bili skriveni, pa čak ni kontrolni toranj, kao ni čuveni sajt "Flight Radar 24", nisu mogli da prikažu uobičajene informacije o letu. Novozelandski "Herald" izvestio je da će zatvorenoj konferenciji prisustvovati ukupno 15 obaveštajnih agencija iz pet zemalja. Portparol Bila Ingliša, premijera Novog Zealnda, potvrdio je da na sastanak dolaze šefovi tajnih službi.- Usled specifičnih i ozbiljnih bezbednosnih zahteva, ne možemo da komentarišemo o detaljima. Ono što mogu da kažem je da konferenciji neće prisustvovati sadašnji, a ni bivši šefovi država - istakao je portparol.

Alijansa "Pet očiju" je savez između pet država engleskog govornog područja, a tiče se nadzora. Postoji više od 70 godina, a trenutno vodeće službe u njemu su američki NSA, britanski GCHQ, kanadski CSEC, australijski ASD i novozelandski GCSB.Članovi ove grupe međusobno razmenjuju obaveštajne podatke i zajedno rade na globalnom aparatu nadzora. Zanimljivo je da se o ovom savezu nije znalo skoro ništa sve do 2013. godine, kada je bivši analitičar NSA Edvard Snouden u moru otkrića o špijuniranju obelodanio i podatke o savezu "Pet očiju".Prema pisanju novozelandskog "Otago dejli tajmsa", konferencija počinje danas a trajaće najmanje nedelju dana. Učesnici će u pauzama uživati u partijama golfa.