Vesti
Svet
Severna Koreja: CIA pokušala da ubije Kima!
05.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Severna Koreja: CIA pokušala da ubije Kima!
Severna Koreja je optužila američku Centralnu obaveštaju agenciju za pokušaj ubistva lidera Kim Džong Una "biohemijskim supstancama".
Državni mediji prenose da je Kim trebalo da bude napadnut tokom javnog nastupa na ceremonijama u Pjongjangu, gde su nedavno održane vojne parade povodom Dana sunca i 85. godišnjice od osnivanja vojske Severne Koreje.
"Ubistvo biohemijskim supstancama, uključujući radioaktivne i otrovne nano supstance je za CIA najbolji metod koji ne zahteva pristup meti, njihovi smrtonosni rezultati se pojavljuju posle šest do 12 meseci", navodi se u saopštenju koje su preneli državni mediji.
U saopštenju se dodaje da su CIA i južnokorejska agencija IS "ideološki iskvarili i podmitili građanina Severne Koreje koji se preziva Kim"da izvede napad na Kim Džong Una.
"Uklonićemo i nemilosrdno uništiti do poslednjeg teroriste američke CIA i marionetske IS Južne Koreje", navodi se u saopštenju i dodaje da je plan jednak "objavi rata".
"Gnusan zločin, koji je nedavno otkriven i rasturen u Severnoj Koreji, čin je terorizma ne samo protiv Severne Koreje, nego protiv pravde i savesti čovečanstva i delo je uništavanja budućnosti čovečanstva", saopštilo je ministarstvo.
Mediji navode da je Kim danas obišao dva ostrva pod kontrolom Severne Koreje i da radi na strategiji protiv "podaničke južnokorejske armije".
Kim je rekao da elitna artiljerijska grupa na jugozapadnom frontu treba da zadrži visoku pripravnost i da porazi neprijatelja kada dobije naređenje, prenela je agencija KCNA.