Vesti
Svet
Šok u Vašingtonu:Tramp smenio direktora FBI
10.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Šok u Vašingtonu:Tramp smenio direktora FBI
Američki predsednik Donald Tramp doneo je šokantnu odluku da smeni direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, čoveka koji je bio na čelu agencije zadužene za istragu veza između Trampove predizborne kampanje i Rusije.
"Predsednik je prihvatio preporuke Saveznog tužioca Džefa Sešensa i zamenika saveznog tužioca u vezi smene direktora FBI", saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser, prenosi AFP.
U saopštenju Bele kuće se dodaje da će potraga za novim direktorom FBI početi "odmah", navodi AFP.
Iznenadna smena Komija, koji je imao kontroverznu ulogu u predsedničkoj kampanji 2016. izazvaće zasigurno šok u Vašingtonu, navodi francuska agencija.
U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.
"Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa.
"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.
Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine.
Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton optužila je Komija ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korišćenja mejlova, podsetio je AFP.