Vesti
Sport
Partizan ne priznaje kazne, Nikolić neće na klupu
17.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Partizan ne priznaje kazne, Nikolić neće na klupu
Fudbalski klub Partizan saopštio da kazne Disciplinske komisije smatra "pravno nepostojećim". Marko Nikolić ipak neće biti na klupi protiv niškog Radničkog. Protiv Mladosti sa publikom?
Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da odluke Disciplinske komisije FSS, u vezi sa kaznama za klub (dve utakmice igranja pred praznim tribinama) i Marko Nikolić (jedna utakmica suspenzije), smatra pravno nepostojećim.
Crno-beli su u utorak objavili analizu kazne izrečene Marku Nikoliću, koji je isključen u meču protiv Voždovca, a Disciplinska komisija mu je ekspresno, na hitnoj sednici, izrekla jednu utakmicu zabrane vođenja ekipe sa klupe.
U novom saopštenju, Partizan je naveo da je "došao do saznanja da je jedan član Disciplinske komisije - Uroš Zeković - inače potpisnik odluke, Disciplinske komisije, zamenik Generalnog sekretara FSS".
Ukratko: Partizan je, citirajući Status FSS, zaključio da Zeković nije mogao da bude deo Disciplinske komisije, niti da odlučuje u okviru nje.
Partizan se pozvao na Statut FSS (član 63. stav 4.), koji izričito ukazuje da administrativni radnici
u svojstvu sekretara FSS, kao zaposlena profesionalna lica FSS imaju ista ovlašćenja u okviru fudbalske organizacije i na osnovu Statuta FSS i za vreme trajanja zaposlenja oni ne mogu biti članovi ni jednog statutarnog organa ili tela FSS ili njegovih članova.
"Uroš Zeković, bivši pomoćnik ministra za sport i omladinu, koji se već isticao potpisivanjem izvesnih mišljenja u vezi sa radom u FK Partizan, kao lice koje je stalno zaposleno u FSS na mestu zamenika Generalnog sekretara, ne može biti član Disciplinske komisije pri FSS. Ovo tim pre što, u odsustvu Generalnog sekretara, sva prava i obaveze ove funkcije pripadaju Urošu Zekoviću. Kako je Uroš Zeković, zamenik Generalnog sekretara FSS, učestvovao u radu Disciplinske komisije kao stalne Komisije FSS, učinjen je nedvosmisleni sukob interesa i odgovornosti pri grubom kršenju Statuta FSS i Zakona o sportu", ističe se u saopštenju Partizana.
Dalje se navodi da je Zeković svojim učešćem dao kvorum za rad i odlučivanje Komisiji (jer su, pored njega učestvovali samo članovi Đaković i Nikolić), "to odluke Disciplinske komisije ni u slučaju suspenzije stadiona FK Partizan, niti u slučaju određivanja kazne za Marka Nikolića, nisu donete na način i u postupku koji predviđa Statut naše krovne fudbalske organizacije".
"Komisija, dakle, nije imala kvorum za rad i odlučivanje. Komisija, dakle, nema sastav propisan Statutom FSS. U radu komisije učestvuje lice koje je u belodanom sukobu interesa (a pritom ne mislimo na njegovo javno i nedvosmisleno izraženo navijačko opredeljenje našem sportskom rivalu). FK Partizan ističe da nije iznenađen tendencioznim radom ove Komisije ali jeste nepoznavanjem pravnih propisa i pravnom neukošću njenih članova. Odluke ovako skrojene Komisije ne mogu biti ni naknadno osnažene jer je od davnina poznato Katonovo pravilo Quod ab initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere, poznato u narodu kao: što se grbo rodi - vrijeme ne ispravi", piše u saopštenju i dodaje se:
"Odluke Disciplinske komisije u vezi sa suspenzijom stadiona FK Partizan i kazne za Marka Nikolića, trenera FK Partizan su pravno ništave i ne proizvode bilo kakvo pravno dejstvo".
Šta ovo, zapravo, znači?
Poptredsednik Partizana, pravnik Vladimir Vuletić dodatno je pojasnio da Marko Nikolić ipak neće sedeti danas na klupi protiv Radničkog u Nišu u, možda, odlučujućoj utakmici za ishod šampionata, ali da će Mladost iz Lučana, u poslednjem kolu šampionata, u nedelju, 21. maja, dočekati tako što će otvoriti kapije stadiona u Humskoj, iako je kažnjen.