Vesti
Svet
U MOSKVI UMIRU OD SMEHA "Amerika je kao Rusija posle RASPADA SSSR"
22.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
U MOSKVI UMIRU OD SMEHA "Amerika je kao Rusija posle RASPADA SSSR"
U Rusiji sve češće ironišu zbog zbrke koja se dešava u Vašingtonu, ali ne treba da se veruje da je za to kriv isključivo predsednik SAD Donald Tramp, piše kolumnista „Blumberga“ Leonid Beršidski.
Nedavno je Tramp na Tviteru napisao da se u Rusiji „krišom podsmevaju gledajući kako se SAD raspadaju“. Autor članka je uveren da se rusko rukovodstvo smeje sasvim otvoreno, piše Sputnjik.

Na primer, mnoge u SAD je zbunila reakcija Sergeja Lavrova na vest o razrešenju direktora FBI Džejmsa Komija. Međutim, „odglumljena“ začuđenost ruskog diplomate ne može da se poredi sa predlogom Vladimira Putina da podeli sa američkim Kongresom beleške razgovora Sergeha Lavrova i Donalnda Trampa.

- Ova izjava, naravno, čisto je ismevanje. Nemoguće je zamisliti da Kongres tako nešto zatraži od ruskog predsednika - piše

Autor teksta, takođe, skreće pažnju na uspešnu ozbiljnost ruskog ministra spoljnih poslova na sastanku sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.
- Nadam se da nećete imati problema zbog fotografija? - upitao je Jagland svog kolegu tokom fotografisanja.

- To zavisi od kakve tajne ćete mi otkriti - parirao je Lavrov.

Ovakav ruski humor Evropa prihvata sa oduševljenjem, smatra Beršidski.

Prema njegovom mišljenju, ruska vlada nastavlja da „se zabavlja“, jer situacija u Beloj kući veoma podseća na Jeljcinovu Rusiju u njenim najgorim vremenima. Neprekidni skandali ugrožavaju „specijalni status“ SAD u svetu, što, autor smatra, ide naruku geopolitičkim protivnicima Vašingtona. „Američki građani smatraju da je za čitavu ovu zbrku kriv Tramp. Ali oni koji posmatraju sa strane vide da je to sveamerički haos, čemu je kriva slabost Amerike“, navodi se u članku.

„Trampovi kritičari moraju da shvate da istrajavanjem u neosnovanim, ali izuzetno ozbiljnim optužbama oni samo štete svojoj zemlji“, ističe kolumnista. On poziva političke protivnike da pokažu „veću ozbiljnost i zdrav razum“ i ne zaboravljaju da diskreditacija aktuelnog predsednika može imati nepredvidive posledice.