Vesti
Svet
Frka nad Baltikom: Rusi oterali bombardera SAD!
06.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Frka nad Baltikom: Rusi oterali bombardera SAD!
Rusija je podigla u vazduh avion Su-27 da bi presreo američki bombarder B-52 iznad Baltika.
Ruski avion ispratio je američki dok se nije udaljio od granice Rusije.
Avion se nakon toga vratio u svoju bazu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Šestog juna je ruska kontrola vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Baltičkog mora detektovala vazdušnu metu koja je letela duž državne granice Rusije. Za presretanje mete u vazduh je podignut lovac Su-27 dežurnih snaga protivvazdušne odbrane Baltičke flote“, navodi se u saopštenju.
„Posada ruskog Su-27 koja se približila vazdušnom objektu na bezbednu udaljenost, identifikovala ga je kao američki strateški bombarder B-52 i počeo da ga prati“, piše u saopštenju.
Nakon udaljavanja američkog bombardera od granica Rusije lovac Su-27 se bezbedno vratio u svoju bazu.
Inače, američki avioni B-52 koji mogu da nose nuklearno oružje, koriste se u vežbama NATO i to pretežno u zemljama u blizini Rusije -posebno na Baltičkom moru, Arktiku i duž granice sa Rusijom - u zemljama koje su članice NATO.
Kako se navodi, vežbe su deo ranije dogovorenih planova obuke.
"Obuka sa saveznicima i zajedničkim partnerima poboljšaće koordinaciju između njih i omogućiće Ratnom vazduhoplovstvu SAD da izgradi dugoročnu saradnju koja je potrebna za pružanje otpora širokom spektru globalnih izazova", navodi se u saopštenju američkog Ratnog vazduhoplovstava.
B-52 je najstariji aktivni model aviona u američkom ratnom vazduhoplovstvu, koji je prvobitno dizajniran za duge i visoke interkontinentalne.