Vesti
Svet
REŠEN VIŠEGODIŠNJI SPOR SA HRVATIMA Sloveniji pripao SKORO CEO Piranski zaliv
29.06.2017. 20:00
Izvor: Blic
REŠEN VIŠEGODIŠNJI SPOR SA HRVATIMA Sloveniji pripao SKORO CEO Piranski zaliv
Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva, javaljaju hrvatski mediji.
Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripao je Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.
Kako piše Jutranji list, sudija je pokazao razgraničenje u Piranskom zalivu pre kojem su Slovenci su dobili oko 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila deo morske teritorije.
Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je deo presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, u kojoj se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.
Vojni objekat JNA na vrhu Žumberačke gore, koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, ostaje na hrvatskoj teritoriji. Zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskojjer je sud doneo odluku da granica u Istri sledi Dragonju i završava se na sredini kanala Sveta Odorika.
Hrvatska arbitraža ne zanima
Hrvatska, koja je sporazum o arbitraži potpisala krajem 2009. godine, povukla se iz postupka, jer je valda Zorana Milanovićeva zaključila da je proces arbitraže nepovratno kontaminiran teškom slovenačkom povredom arbitražnog postupka.
Nekoliko dana pre odluke arbitražnog suda u Hagu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da "Hrvatsku arbitražni postupak ne zanima" i da je se u Hagu "neće dogoditi ništa posebno". Kitarovićeva je za ljubljanski Dnevnik rekla da Hrvatska neće prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže s obzirom na to da ta odluka za zvanični Zagreb ne postoji.