Vesti
Svet
EU: Ako Erdogan bude "sultan" - rampa za pregovore
06.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
EU: Ako Erdogan bude "sultan" - rampa za pregovore
Evropski parlament zatražio je danas da razgovori o pristupanju Turske Evropskoj uniji budu suspendovani, ukoliko Ankara sprovede ustavne izmene, odobrene na referendumu, koje znatno proširuju ovlašćenja predsednika.
EP, koji ima ograničen uticaj na pitanje turskog članstva u EU, nije odbacio svoj predlog o obustavi pregovora o turskom članstva u EU, u zamenu za saradnju u drugim oblastima, preneo je Rojtres.
Turski ministar za pitanja EU, Omer Čelik, rekao je ranije danas da Ankara odbacuje bilo kakve predloge o odustajanju od pregovora o pristupanju Uniji, u korist snažne saradnje u drugim oblastima.
On je u izjavi novinarima tokom posete evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana rekao da poslanici EU greše što pozivaju na obustavu pregovora o članstvu sa Turskom.
On je rekao da će eventualno glasanje Evropskog parlamenta za suspenziju pregovora o članstvu Turske ostati zabeleženo u istoriji kao "užasna greška", i da Turska očekuje "snažnu solidarnost" od evropskih poslanika.
"Umesto toga, čujemo pozive da se pregovori suspenduju, što je krajnje pogrešno", rekao je Čelik.
On je rekao i da Turska nikad neće prihvatiti bilo kakav predlog za novo definisanje odnosa EU i Turske kroz niz sporazuma o imigraciji, borbi protiv terorizma i trgovini.
Turska ima status kandidata za članstvo u EU od 1999. godine, a pristupne pregovore je započela 2005. godine.