Vesti
Svet
NEĆE DA SE STISKA:Ostavka prvog generala Francuske
19.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
NEĆE DA SE STISKA:Ostavka prvog generala Francuske
Komandant oružanih snaga Francuske general Pjer de Vije podneo je ostavku, saopšteno je danas iz njegove kancelarije. Naslednik "Bosanac".
Informacija je objavljena nekoliko dana posle njegovog javnog spora sa predsednikom Emanuelom Makronom, povodom predloženog smanjenja budžeta za odbranu.
De Vije u saopštenju navodi da se zalagao za očuvanje sposobnosti odbrambenih snaga da obavljaju sve teže poslove pod finansijskim restrikcijama koje im se nameću.
"U sadašnjim okolnostima, smatram da više ne mogu da garantujem robusnost odbrambenih snaga i verujem da je neophodno garantovati zaštitu Francuske i francuskog naroda danas i sutra, kao i da se zadrže ciljevi naše zemlje", rekao je De Vije.
On je dodao da je predao ostavku Makronu i da je ona prihvaćena.
Vlada Francuske je prošle nedelje saopštila da će smanjiti vojni budžet za 850 miliona evra, kako bi se deficit budžeta spustio na nivo od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je dozvoljen propisima Evropske unije.
Mediji tvrde da je De Vilijer veoma oštrim tonom rekao Makronu da ne treba da mu se suprotstavlja zbog vojnog budžeta, a da je šef države odgovorio da neće trpeti opoziciju iz vojske.
Makron je izjavio da u slučajevima sukoba načelnika Generalštaba i predsednika - odlazi načelnik.
De Vilijer uživa moje poverenje sve dok razume kako funkcioniše lanac komandovanja, rekao je Makron.
Načelnik francuskog Generalšataba je poslednji put podneo ostavku 1958. godine.