Vesti
Sport
Nije zlato, ali još se igra!
28.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Nije zlato, ali još se igra!
Ulog je i dalje veoma značajan - medalja.
Jednom je moralo da se dogodi. Tim koji je godinama pobeđivao, osvajao i pomerao granice mogućeg, prosto je morao da u jednom trenutku izgubi. To se dogodilo u četvrtak u Budimpešti, na stadionu "Alfred Hajoš".
Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspevala da se u polufinalu na vreme rezultatski "odlepi" od uporne Hrvatske, koja je kažnjavajući greške zadržala korak, a uoči završnice i preuzela vođstvo.
Maestralne role Andrije Prlainovića i Sandra Sukna ulepšale su u Budimpešti vaterpolo spektakl, koji će, nažalost, biti upamćen po prekidu niza osvojenih titula Srbije. Sa tim, gorkim saznanjem naši vaterpolisti su sinoć otišli u hotel, gde ipak neće imati vremena za tugovanje.
U subotu od 15 časova, u duelu protiv Grčke, izabranici Dejana Savića igraće za bronzu i nastavak serije osvojenih odličja, započete još 2014.
Zlatni "delfini", naviknuti na podijum, tako će imati šansu da i posle Budimpešte okićeni krenu u Srbiju, koja im ne bi zamerila ni mnogo teže i češće poraze.
Zbog toga, fokus reprezentacije u petak će biti vraćen na bazen, jer će Savićev tim na Margit Sigetu pokušati da uradi ono što je Srbija neretko uspevala u ovakvoj situaciji - da se uspravi i da nađe snagu da osvoji treće mesto.
Poslednji put, bronzana medalja sijala je na grudima naših vaterpolista u Londonu, u čuvenom, herojskom trijumfu protiv Crne Gore, ostvarenim čudesnim preokretom u poslednjoj deonici. Protiv istog rivala, "delfini" su osvajali bronzu i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, posle velikih turbulencija i sukoba u ekipi. Značaj tih pobeda i činjenica da se i danas živo pamte daju još dokaza da sumečevi za treću poziciju i te kako važni.
Kada je u pitanju Svetsko prvenstvo, Srbija je poslednji (i od osamostaljenja jedini) put igrala za svetsku bronzu u Melburnu 2007. godine. Ta medalja, nažalost, otišla je iz Australije u Španiju, posle izvođenja penala (18:17).
Tog aprila, pre više od deset godina, delfini nisu uspeli da se oporave od poraza od Hrvatske. Uoči nove borbe za treće mesto i odličje, naši vaterpolisti posle duela sa istim rivalom poručuju da su veoma svesni veličine subotnjeg izazova.
"Spremićemo se, hoćemo medalju", ističu zlatni "delfini" u Budimpešti, sa bazena gde je nezapamćena dominacija praktično i počela.
Subota, 15 časova, Srbija - Grčka, stadion "Alfred Hajoš".