Vesti
Svet
POSLEDICE AMERIČKO-RUSKIH PREPUCAVANJA Najjača evropska ekonomija mora da bira stranu i u oba slučaja GUBI
28.07.2017. 20:00
Izvor: Blic
POSLEDICE AMERIČKO-RUSKIH PREPUCAVANJA Najjača evropska ekonomija mora da bira stranu i u oba slučaja GUBI
Nemačka bi mogla da izgubi milijarde evra zbog novih američkih sankcija Rusiji, ali mnogi analitičari nisu sigurni da će Nemci i nemačka kancelarka Angela Merkel ući u otvoreni diplomatski i ekonomski sukob sa SAD.
Stručnjaci ističu da najverovatniji razlog uvođenja novih sankcija protiv Moskve povećanje izvoza američkog gasa na evropsko tržište i, istovremeno, izbacivanje Rusije sa tog tržišta. Međutim, stručnjaci sumnjaju u to da bi evropske zemlje kupovale američki gas, čak i pod pritiskom sankcija.
Ako bi Nemačka prihvatila volju koju nameću SAD i odrekla se ruskog gasa, a pristala na skuplji američki, to bi dovelo do poskupljenja proizvoda hemijske kompanije "BASF". Ako nemačka roba poskupi, to znači da će opasti prodaja. A ako Nemci oslobode mesto na tržištu, ko će doći umesto njih? Doći će američke hemijske i druge kompanije.
O tome govore i u vrhu EU, uz najave da Unija mora da štiti svoje ekonomske interese i da neće prihvatiti američke uslove. Ruski i evropski zvaničnici sve glasnije govore o tome da će nove američke sankcije jače pogoditi evropske nego ruske interese.
Nemački eksperti ocenjuju da će američki paket sankcija protiv Moskve koštati Berlin milijarde evra zbog izgubljene dobiti.
Protiv američkih sankcija ustali su i nemački poslovni krugovi, čiji predstavnici smatraju da antiruske sankcije koče ekonomsku saradnju Rusije i Nemačke, a da će nove restriktivne mere samo pogoršati situaciju.
Nemci su priznali da su i dosadašnje sankcije, uvedene 2014. godine zbog krize u Ukrajini i pripajanja Krima, koštale EU skuplje nego Rusiju. Ukupni gubici EU i Rusije za ove tri godine iznose 165 milijardi evra, a Evropa je za rat sankcijama platila 90 milijardi evra, navodi "Sputnjik".
Prema podacima nemačkih zvaničnika, trgovinska razmena EU i Rusije je od 2013. godine smanjena za 40 odsto, sa 327 milijardi na 191 milijardu u 2016. godini, dok je izvoz iz Nemačke u Rusiju pao sa 35 milijardi na 21 milijardu evra. Zbog toga je 60.000 Nemaca ostalo bez posla.
Međutim, malo ko veruje da će Nemačka stupiti u ozbiljniji sukob sa SAD, bez obzira na njenu ekonomsku snagu, ali su analitičari saglasni da će Berlin štititi svoje nacionalne interese.