Vesti
Svet
SAD uvele direktne sankcije predsedniku Venecuele
01.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
SAD uvele direktne sankcije predsedniku Venecuele
Vlasti SAD saopštile su kasno sinoć da su uvele direktne sankcije protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura kojeg smatra diktatorom posle izbora za članove Ustavotvorne skupštine, obeleženim nasiljem u kojem je poginulo deset osoba.
"Neligitimni izbori, održani u nedelju, potvrđuju da je Maduro diktator koji prezire volju naroda Venecuele", izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin i dodao su zamrznuta sva dobra koje Maduro poseduje u SAD.
Agencija Frans je navela da je izuzetno retko da američka vlada uvede sankcije protiv predsednika neke strane države, koji je još na funkciji.
Maduro je četvrti šef države pod sankcijama SAD. Direktne sankcije uvedene su protiv predsednika Sirije Bašara el Asada, Severne Koreje Kim Džong-una i Zimbabvea Roberta Mugabea.
Reakcija Vašingtona usledila je dan posle spornih izborima koje je zatražio Maduro a osporila opozicija u Venecueli.
Maduro je odbacio američke sankcije, navodeći da neće da "poštuje imperijalističke naredbe".
"Ja ne poštujem imperijalističke naredbe niti sam poslušnik stranih vlada. Ja sam slobadan predsednik", rekao je predsednik Venecuele u televizijskom obraćanju.
Oko deset zemalja, među kojima SAD, Kolumbija, Argentina i Španija kritikovale su izbore i navele da neće priznati rezultate niti odluke nove Ustavotvorne skupštine.
S druge strane, Rusija, Kuba, Nikaragva i Bolivija su podržale izbore i predsednika Venecuela.
Tokom glasanja, koje je opozicija bojkotovala uz obrazloženje da je namenjeno jačanju vlasti Madura čiji predsednički mandat ističe 2019. godine, zabeleženo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.
Ustavotvorna skupština sa 545 članova, koja će u sredu održati prvu sednicu, vladaće zemlje na neodređeni period i moći će da raspusti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija.
Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zameniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsednik Ugo Čaves.