Vesti
Svet
Kimova raketa umalo pogodila putnički avion?
02.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Kimova raketa umalo pogodila putnički avion?
Avion kompanije Er Frans je bio na manje od 10 minuta leta od mesta gde je pala severnokorejska balistička raketa prošle nedelje, javila je američka TV mreža ABC.
Avion tipa Boing 777 francuske kompanije je leteo iz Tokija za Pariz sa 323 putnika i članova posade kada je uleteo u zonu iznad Japanskog mora, gde je pala severnokorejska raketa.
Kompanija Er Frans je saopštila da raketa nije ni na koji način ugrozila let 293, ali je Pentagon izrazio zabrinutost zbog moguće opasnosti za komercijalne letove na tom području.
Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je izjavio da je raketa letela kroz vazdušni prostor koji koriste komercijalni letovi.
On je ranije izjavio da Severna Koreja za svoje raketne probe koristi deo mora unutar japanske ekonomske zone kroz koju plove ribarski brodovi, dodajući da ne postoji nikakva koordinacija Severne Koreje sa drugim zemljama.
Severna Koreja nikada ne najavljuje probe svojih balističkih raketa kako to rade druge zemlje.
Najnovija proba interkontinentalne balističke rakete je izvedena sa lansirne rampe na severu zemlje, a raketa je letela 621 milju i pala je oko 88 nautičkih milja od japanskog ostrva Hokaido.
Pentagon je saopštio da je to najduži let jedne severnokorejske balističke rakete ikada, dodajući da je raketa letela na oko 2.700 kilometara iznad zemlje.
Vojni stručnjaci na koje se poziva mreža ABC tvrde da bi ta raketa promenjenom putanjom mogla da doleti do Vašingtona i Njujorka.