Vesti
Svet
DALAJ LAMA: Sedište NATO da se prebaci u Moskvu radi smanjenja tenzija
16.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
DALAJ LAMA: Sedište NATO da se prebaci u Moskvu radi smanjenja tenzija
Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama izneo je predlog da sedište NATO-a bude prebačeno u Moskvu kako bi se smanjile tenzije na relaciji NATO-Rusija.
- U ruskom mentalitetu, NATO je simbol neprijateljstva. I ranije sam pomenuo ideju koja je možda samo prazan san, ali ako bi se sedište Alijanse prebacilo u Moskvu, to bi olabavilo psihološki pritisak, a u Rusima i Amerikancima bi se rodilo osećanje da su sada zajedno - rekao je Dalaj Lama u intervjuu za ruski list "Komersant".
Upitan da predloži mere za borbu protiv islamskog terorizma, Dalaj Lama je rekao da je moguć dijalog sa muslimanima, uključujući teroristima.
- Srž problema je politika zapadnih zemalja, a na prvom mestu politika SAD tokom iračke krize. U više navrata sam rekao zapadnim liderima da će, ako koriste silu za rešavanje tog pitanja, imati na stotine Bin Ladena u roku od deset godina - ističe tibetanski duhovni vođa.
Činjenica da su Amerikanci koristili vojnu silu tokom iračke krize je, kako ocenjuje, imala ogroman negativni efekat na razvoj situacije u čitavom svetu i na okretanje više miliona ljudi u muslimanskom svetu protiv SAD.
- Iz beskrajnog kruga nasilja se jedino može izaći kroz dijalog - poručio je on, dodajući da je potrebno strpljenje.
Govoreći o prilivu izbeglica iz arapskih zemalja u Evropu, Dalaj Lama je rekao da ih ne treba posmatrati kao stalne građane Evrope.
- Evropa mora postati privremeno utočište za njih, a istovremeno, njihovoj deci i mladim ljudima se mora omogućiti prilika da steknu obrazovanje. Ipak, ključni fokus mora biti na postizanju mira u njihovim domovinama kako bi se ove izbeglice mogle vratiti u svoje domove - izjavio je on.