Vesti
Svet
KIM VIŠE NIJE BOG Severnokorejci se sve više okreću nečemu što je STROGO ZABRANJENO u toj zemlji
17.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
KIM VIŠE NIJE BOG Severnokorejci se sve više okreću nečemu što je STROGO ZABRANJENO u toj zemlji
Donedavno Kim Džong Un za Severnokorejce bio je praktično božanstvo. Situacija se menja, a ekscentrični diktator sve više gubi kontrolu nad svojim narodom.
Novi izveštaj američke vlade pokazuje da Kimov nemilosrdni režim sve brutalnije progoni one koji su se usudili da unutar granica Severne Koreje praktikuju bilo koju drugu veru osim zvanične doktrine - vere u partiju i velikog vođu.
Egzekucije neposlušnih koje je severnokorejski režim sprovodio i do sada postale su još učestalije, navodi se u izveštaju američke vlade.
Takođe, sve su češća zatvaranja i mučenja, pa čak i streljanja onih koji su se usudili da odbiju ili koji izbegavaju da služe u severnokorejskoj vojsci. Propagandna mašinerija najizolovanije zemlje sveta pokušala je to da zamaskira objavljivanjem vesti da je više od tri miliona dobrovoljaca spremno da se pridruži vojsci u slučaju sukoba sa SAD.

Neće u vojsku
Sve češći razlog za odbijanje vojne službe, kako se navodi, jeste prigovor savesti iz religioznih razloga. Tako je i otkriveno da se sve veći broj Severnokorejaca okreće tradicionalnim verama, poput hrišćanstva, ali ih se sve više okreće i budizmu.
Vojna služba obavezna je u Severnoj Koreji po ustavu. Član 86 severnokorejskog ustava nalaže da je narodna odbrana primarna dužnost i čast građana, a Kim trenutno vidi snagu svoje vojske kao važniju nego ikad pre pošto preti napadom na Ameriku, prenosi „Jutarnji list“.

Zabranjena vera
Zanimljivo je da u Severnoj Koreji postoji pravoslavna crkva od 2002. godine i da ju je osnovao otac sadašnjeg vođe Kim Džong Il nakon obilaska krajnjeg istoka Rusije, gde je prvi put video pravoslavne svetinje i, oduševljen njima, odlučio da otvori crkvu u Pjongjangu. To ipak ne znači da je sloboda veroispovesti dozvoljena u Severnoj Koreji. Naprotiv.
U godišnjem izveštaju američkog ministarstva spoljnih poslova o verskim slobodama u svetu, Severna Koreja je izdvojena kao zemlja koja uskraćuje svojim građanima slobodu misli, savesti i religije.
- Vlada nastavlja da progoni one koji na bilo koji način sprovode bilo koju drugu versku praksu osim vere u kult dinastije Kim. Procenjuje se da u Severnoj Koreji ima 80.000 do 120.000 političkih zatvorenika, od kojih su neki zatvoreni i zbog verskih razloga, a nalaze se u kampovima u izolovanim delovima zemlje - stoji u izveštaju američke vlade.
I UN su zabeležile da taj tiranski sistem smatra širenje hrišćanstva posebno teškom pretnjom i kao rezultat toga hrišćanima je zabranjeno praktikovanje vere, zbog čega su progonjeni.

Situacija se menja
Ove navode za britanski list „Telegraf“ potvrdio je neimenovani prebeg iz izolovane zemlje, koji je po izlasku na slobodu u glavnom gradu Južne Koreje osnovao organizaciju „Stop genocidu u Severnoj Koreji“.
Prema njegovim rečima, narod je morao, hteo ili ne, da se povinuje vođi, a situacija se menja.
- Mnogi Severnokorejci više ne poštuju Kim Džong Una kao ranije. Traže nešto drugo u šta će se uzdati. U nekim delovima zemlje to je dovelo do pojave šamana, a raste i hrišćanstvo. Iako znaju da mogu zbog toga da stradaju ili završe u zatvoru i radnom logoru, spremni su da rizikuju. To znači da je u Kimovom režimu sve više pukotina - rekao je on britanskom listu.
Radnička partija Severne Koreje 2013. godine naredila je apsolutnu poslušnost Kimu. U 2015. godini, na kraju trogodišnjeg perioda žalosti zbog smrti Kim Džong Ila, njegov sin Kim naredio je gradnju nekoliko novih spomenika u svakom delu Koreje u svoju čast.

Svet može da odahne
Severnokorejski lider juče je doneo odluku da ne ispali raketu ka američkom ostrvu Guam, na kojem je stacionirano oko 7.000 vojnika SAD. On je pak naglasio da to ne znači da “Jenkiji mogu da se opuste” i da će Pjongjang pomno pratiti naredne korake SAD, upozoravajući „da ne testiraju našu volju“. Kimovu odluku pozdravio je juče i Donald Tramp. „Kim Džong Un doneo je vrlo mudru i racionalnu odluku. Alternativa bi bila katastrofalna i neprihvatljiva“, napisao je Tramp.