Vesti
Svet
Gnev u Egiptu, SAD im ukinule 300 miliona $ pomoći
24.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Gnev u Egiptu, SAD im ukinule 300 miliona $ pomoći
Egipat je ljutito reagovao na odluku administracije SAD da smanji ili odloži 300 miliona dolara vojne i ekonomske pomoći Kairu zbog zabrinutosti u pogledu ljudskih prava.
To je nenadan potez s obizrom na jačanje bliskih odnosa dva saveznika od kada je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost u januaru.
Nekoliko sati nakon objavljivanja američke odluke, Trampov izaslanik na Bliskom istoku, njegov zet Džared Kušner, stigao je u Egipat u okviru bliskoistočne turneje kako bi pokušao da oživi arapsko-izraelske mirovne pregovore, navodi agencija AP.
On se sastao sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatah el-Sisijem, a potom je imao razgovor i sa ministrom inostranih poslova Samehom Šukrijem pre odlaska za Izrael.
Egipatsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je Kairo izrazio žaljenje zbog američke odluke, koju je nazvalo "lošom procenom prirode strateških odnosa koji 20 godina vezuju dve zemlje".
Taj potez, kako se navodi, "odražava nedostatak temeljnog poimanja značaja podrške stabilnosti i uspehu Egipta, kao i obima i prirode bezbednosnih i ekonomskih izazova s kojima se suočava egipatski narod".
Erdogan kivan na Egipat
U saopšteju se upozorava na to da smanjenje pomoći može imati "negativne posledice za ostvarivanje zajedničkih interesa SAD-a i Egipta", bez navođenja konkretnih detalja.
Međutim, u saopštenju sa sastanka egipatskog predsednika sa Kušnerom ne spominje se smanjenje ni odlaganje pomoći u ukupnom iznosu od 290,7 miliona dolara.
El-Sisi, koji je u više navrata je izrazio svoje divljenje prema Trampu, nije pokazao bilo kakvu frustraciju za razliku od Ministarstva inostranih poslova, već se smešio dok je pozirao za ceremonijalnu fotografiju sa Kušnerom u predsedničkoj palati u Kairu, napominje AP.
Od 290,7 miliona dolara, 195 miliona dolara bila je vojna pomoć povodom koje je Stejt dipartment saopštio da američki državni sekretar Reks Tilerson nije uveren da Egipat ispunjava kriterijume Kongresa vezane za ljudska prava da bi je primili.
Ali, pošto je Tilerson potpisao takozvano odustajanje od nacionalnog interesa, ta sredstva će ostati dostupna Egiptu dok god poboljšava stanje ljudskih prava.
Da Tilerson nije potpisao to, novac bi bio vraćen u Ministarstvu finansija do 30. septembra - na kraju tekuće fiskalne godine.
Ostatak od 95,7 miliona dolara ekonomske i vojne pomoći je skinut sa računa Egipta.
Većina tih sredstava je držana na takozvanom eskrou računu od 2014. godine, kao rezultat novih uslova Kongresa za pružanje pomoći nakon što je El-Sisi zbacio sa vlasti 2013. godine Mohameda Morsija, prvog slobodno izabranog predsednika Egipta, prenosi američka agencija.