Vesti
Svet
Kina: KRITIČNA TAČKA u Severnoj Koreji
29.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Kina: KRITIČNA TAČKA u Severnoj Koreji
Kina je upozorila da su napetosti na Korejskom poluostrvu dostigle "kritičnu tačku" nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu preko severnog Japana, ali je i navela da delimičnu krivicu snose i SAD i Južna Koreja.
Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je pozvala sve strane da se uzdrže od provokacija i ponovila poziv Pekinga Pjongjangu da obustavi testiranje rakete u zamenu za obustavu američko-južnokorejskih vojnih vežbi.
Situacija je sada "dosegla kritičnu tačku koja se bliži krizi", kazala je Hua, ističući da istovremeno postoji šansa za ponovno pokretanje mirovnih razgovora.
Hua je navela da su SAD i Južna Koreja "održavale jedne za drugom zajedničke vojne vežbe" i da su "izvršile vojni pritisak na DPRK (Severnu Koreju)", prenela je agencija AFP.
Ona je, misleći na sankcije UN, naglasila da je činjenica da pritisak i sankcije "ne mogu fundamentalno da reše problem".
Kina je te sankcije podržala, ali je i pozvala na mirovne pregovore, podsetila je francuska agencija.
Severna Koreja ispalila je raketu koja je preletela preko severnog Japana i pala u vode Tihog okeana kod ostrva Hokaido, saopštile su Južna Koreja i Japan.
Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.
Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.
Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.
Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.
Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.
"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.
Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.