Vesti
Svet
Kina: Nećemo rat na našem pragu, nije to PC igrica
31.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Kina: Nećemo rat na našem pragu, nije to PC igrica
Kina nikada neće dozvoliti rat ili haos na svom pragu, poručio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane, Ren Gućiang, povodom zahuktavanja ratnohušlkačke retorike SAD i Severne Koreje.
On je to izjavio na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše tenzije na Korejskom poluostrvu, preneo je Rojters.
Istovremeno, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je situacija na Korejskom poluostrvu ozbiljna stvar, a ne "kompjuterska igra".
Portparolka ministarstva Hua Čunjing je tako odgovorila na pitanje tokom konferencije za novinare da li su moguće nove sankcije protiv Pjongjanga i dodala: "Za žaljenje je da su pojedine zemlje samo primenile sankcije, ne obazirući se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na dijalog".
Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.
Raketa "hvasong-12" srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong-un, "presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.
"Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti", prenela je KCNA, citirajući Kima.
Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.
Pjongjang je poslednji put ispalio raketu preko Japana 2009. godine, podseća Rojters.