Vesti
Svet
Kim: Tramp nam je objavio rat
22.09.2017. 20:00
Izvor: Danas
Kim: Tramp nam je objavio rat
Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je da su ga opaske koje je izneo "poremećeni" američki predsednik Donald Tramp uverile da je u pravu što želi da radi na razvijanju severnokorejskog nuklearnog oružja.
U izjavi za državne medije, Kim Džong Un je rekao da će Tramp "skupo platiti" zbog svog nedavnog govora u Ujedinjenim nacijama, prenosi Bi-Bi-Si.
Tramp je u utorak rekao da će Amerika, ukoliko bude primorana da se brani, "potpuno uništiti" Severnu Koreju. On je takođe podrugljivo nazvao Kima "raketnim čovekom" u "samoubilačkoj misiji".
Napetosti između dve zemlje su porasle tokom proteklih meseci, pošto je Severna Koreja izvodila probna lansiranja raketa i sprovela svoj šesti nuklearni test uprkos osudi međunarodne zajednice. Severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho, koji je ranije Trampov govor poredio sa "zvukom psa koji laje", upozorio je da bi Pjongjang mogao da testira hidrogensku bombu u vodama Pacifika kao odgovor na pretnje američkog predsednika. "To bi mogla da bude najmoćnija detonacija H-bombe u Pacifiku", rekao je Ri u izjavi za severnokorejsku novinsku agenciju Jonhap i dodao: "Ne znamo kakve akcije bi mogle da budu sprovedene, pošto će naređenja izdati naš lider Kim Džong Un".
Kako piše Gardijan, povodom ove izjave japanski ministar odbrane Icunori Onodera je upozorio da se Japan mora pripremiti za mogućnost da će Severna Koreja nad njihovom teritorijom lansirati raketu opremljenu nuklearnom bojevom glavom. Onodera je rekao da bi to mogao da bude projektil srednjeg dometa ili interkontinentalna balistička raketa. "Ne možemo da poreknemo mogućnost da će raketa preleteti preko naše zemlje", rekao je Onodera.
Kim Džong Un je u izjavi koju je prenela državna novinska agencija KCNA rekao da ga je Trampov govor "pre uverio, umesto da ga zaplaši ili zaustavi, da je put koji je izabrao ispravan i da treba da ide njime do kraja". On je rekao i da će sada kada je Tramp "uvredio njega i njegovu zemlju pred očima celog sveta i napravio najsvirepiju objavu rata u istoriji", Severna Koreja razmotriti "najviši nivo snažnih protivmera" kako bi učinila da Tramp "skupo plati za svoj govor". Izjavu je završio rekavši da će "sigurno i neizostavno ukrotiti mentalno poremećenog senilnog Amerikanca sa vatrom".
Kako piše Bi-Bi-Si, stručnjaci kažu da je ovo prvi put da se lider Severne Koreje direktno obratio međunarodnoj publici. Ovu izjavu je dao nedugo pošto je delegacija njegove zemlje stigla u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN. Analitičari smatraju da zbog toga ove reči zaslužuju ozbiljno i temeljno razmatranje. Kimovi komentari su odmah izazvali kritike japanske vlade - glavni sekretar kabineta Jošihide Suga rekao je: "Opaske i ponašanje Severne Koreje predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu bezbednost, i apsolutno nisu prihvatljive". Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete preko Japana, još više zaoštrivši napetosti u regionu.
Tramp je u utorak potpisao novu naredbu za dodatne sankcije prema Severnoj Koreji, što podrazumeva da će trezor Sjedinjenih Država ciljati na firme i finansijske institucije koje posluju sa Pjongjangom. "Severnoj Koreji je previše dugo dozvoljavano da zloupotrebljava međunarodni finansijski sistem da bi obezbedila finansiranje za razvoj nuklearnog oružja i raketne programe", istakao je Tramp. Savet bezbednosti UN je početkom ovog meseca odobrio nove sankcije čiji je cilj da Severnoj Koreji ponestane nafte i prihoda, kao odgovor na to što je Pjongjang izveo nuklearno testiranje 3. septembra.
Severna Koreja je bila jedna od glavnih tema koje su dominirale raspravama na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, gde je više govornika pozvalo na smanjenje tenzija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da će "vojna histerija" zbog nuklearnog testiranja dovesti do "katastrofe", dok je njegov kolega iz Kine Vang Ji upozorio Pjongjang da ne sme da ide u tako "opasnom pravcu" i dodao da na Korejskom poluostrvu ne bi trebalo da bude nuklearnog oružja "ni na severu ni na jugu".