Vesti
Politika
Mali: Najverovatnije neću biti kandidat
26.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
Mali: Najverovatnije neću biti kandidat
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i da se najverovatnije neće kandidovati na narednim izborima u Beogradu.
- Najverovatnije neću biti kandidat na narednim izborima i najverovatnije ću podneti ostavku pre kraja mandata, ali odlazim ponosan na sve što je u prethodne tri godine urađeno u gradu - rekao je Mali novinarima pre početka sednice Skupštine grada.
Mali je dodao da je prethodna gradska vlast sa tadašnjim gradonačelnikom Draganom Đilasom ostavila dug od 1,1 milijardi evra i zadužio svakog Beograđanina za 630 evra, a da je sadašnja vlast u Beogradu uspela da vrati deo tog duga.

- Mi smo taj dug u protekle tri godine uspeli da smanjimo za 455 miliona i sada je on negde oko 280 evra po glavi stanovnika - kazao je Mali.

On je rekao da neko može da ga voli ili ne ali da brojke govore same za sebe.

Mali je rekao i da je sadašnja vlast zatekla javašluk u javnim preduzećima.

- Za vreme mandata Dragana Đilasa 2013. godine ukupan gubitak svih javnih preduzeća bio je dve miljarde dinara... Ukupna dobit prošle godine preko devet milijardi (istih tih preduzeća)", naveo je on i dodao da nema "više izmišljenih ugovora za pi-ar, za marketing, konsalting".

Mali je rekao da mu je sada jasno zbog čega je bio, kako je rekao, "predmet jedne najprljavije i najodvratnije kampanje", kao i da je ona vođena i protiv njega i njegove porodice.

- Sad kada vidim ko je kandidat na drugoj strani, onda vidim i ko je novac u kampanju protiv mene uložio proteklih godina. Jeste Dragan Djilas, jesu njegovi tajkuni... jeste iz dva razloga. Prvo, čovek ne može da podnese rezultat. Dakle, semafor jasno piše šta je uradio Siniša Mali, šta je uradio Dragan Đilas - kazao je Mali.

On je rekao da je drugi razlog to što "ti ljudi nemaju šta drugo da rade".

- Nisu navikli da zarađuju novac, nego da otimaju i uzimaju od građana Beograda - kazao je Mali i dodao da ova vlast nadoknađuje sve što prethodna nije uradila.

Mali je kazao i da je protiv njega vođena i kampanja "24 stana" i da sada to niko ne pominje.

- Razmišljam zašto. Sad vidim zašto. Čovek sve vreme vodi kampanju za svoj povratak, ne da bi imao funkciju zbog funkcije nego da bi imao mogućnost da pljačka i da nastavi da radi ono što je radio pre - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Đilas se iako je odbornik u Skupštini grada jednom za svog mandata pojavio u Skupštini grada.

- Možda sam malo emotivan. Jednostavno sada kada sam te kockice sklopio u glavi shvatam zbog čega sam nekome problem i zbog čega je neko vodio tu kampanju protiv mene - naveo je Mali.

On je rekao da će podržati svakog kandidata koji nastavi i ima snage i volje da se bori protiv te, kako je rekao, "banditske organizacije", koja Beograd "pokušava da sruši u provaliju".

Beogradski mediji preneli su pre dva dana da bi izbori za Skupštinu grada Beograda trebalo da budu održani u decembru.

Mali je izabran za gradonačelnika u aprili 2014. godine.

Tokom mandata na mestu gradonačelnika Sinišu Malog pratio je niz afera - "24 stana u Bugarskoj", Savamala, razvod sa suprugom koja je objavila svedočenje o tome da joj je bivši suprug oduzeo starateljstvo nad decom koristeći svoju političku moć, da ju je fizički maltretirao, kao i da se bavi sumnjivim i koruptivnim poslovima.

U maju ove godine tadašnji premijer a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da Mali uskoro više neće biti gradonačelnik, jer je zbog kampanje koja se vodi protiv njega nemoguće raditi u takvim uslovima, kao i da je Mali jedan od najboljih gradonačelnika.