Vesti
Politika
Janković: Moguća saradnja sa Đilasom na beogradskim izborima
28.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
Janković: Moguća saradnja sa Đilasom na beogradskim izborima
Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je u Novom danu televizije N1 da je razgovarao sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i dodao da je za predstojeće beogradske izbore moguća saradnja s njim ako odluči da se vrati u politiku.
- Đilas je za Pokret jedan od prihvatljivih kandidata za gradonačelnika. Dok je bio gradonačelnik, imali smo ozbiljan konflikt u vezi sa raseljavanjem Roma kad sam bio zaštitnik građana, ali je nakon toga prihvatio standarde i dobro smo sarađivali na tome. Đilas ne mora da pokloni poverenje Pokretu, ali više nije časna opcija ni za koga - rekao je Janković.
Odgovarajući na pitanje o spekulacijama da bi beogradski izbori mogli biti održani u decembru, Janković je ocenio da je "nenormalno da ne znamo kad će izbori biti, jer se u Srbiji više ne dešavaju po zakonskim rokovima".
- Najava ništa ne znači, po pravilu je obrnuto. Aleksandar Vučić je pet puta rekao da neće biti kandidat za predsednika, pa je bio. Ne znamo kad će biti izbori, ali vlast i opozicija se slažu u jednom - što pre to bolje", rekao je on za N1.
U oktobru skup o masovnoj krađi glasova
Prema njegovim rečima, najbitnije je obezbediti da se ne izgubi nijedan glas građana koji hoće da slobodno i pošteno glasaju.
- Drugo, potrebno je sprečiti masovnu izbornu krađu. Nećemo uspeti da sprečimo svaku, ali masovnu moramo. I treće, da kad dođemo na vlast ne bude džaba ste krečili, da ne budemo manje zlo - da osiguramo da ljudi koji dođu na vlast to rade na način zbog kog smo se počeli baviti politikom - kaže on.
Dodaje da će 6. oktobra biti organizovan u Beogradu prvi ozbiljan skup na temu masovne krađe glasova.
- Pozvaćemo sve ljude koji hoće da biraju i koji hoće da budu birani na fer i pošten način da pokažemo da Srbija treba da bira, a ne vlast samu sebe - poručio je Janković.
Dve vrste saradnje sa drugim strankama
Na pitanje o saradnji sa ostalim strankama, Janković kaže da postoje dve vrste saradnje - tehnička i politička.
- Tehnička saradnja je o izbornim uslovima, a drugo je politička saradnja pitanje sa onima s kojima srodno posmatramo na političke procese - objašnjava on.
Dodaje da je pitanje kolona tehnička stvar.
- Ako s nekim imamo srodnu politiku, a on može da pređe cenzus, nema nužnosti, odnosno spin vlasti je da se ide na jednoj listi, ako se kaže da ćemo postizborno sarađivati. Ako neko ima glasače i pripada opozicionom bloku, a postoji bojazan da neće preći cenzus, dobrodošao je. Obezbedićemo da nijedan glas ne bude bačen - kaže Janković.
Iako se gradonačelnik ne bira direktno na izborima, Janković kaže da će imati kandidata jer Beograđani treba da znaju kome će biti poverena ta obaveza, ali da trenutno to nije glavna tema već pitanje kako obezbediti fer uslove za izbore.
Sigurno saradnja sa Jeremićem, pre ili posle izbora
Janković kaže da on i Vuk Jeremić nemaju visok stepen političke saglasnosti kad je reč o programima, ali naglašava da posmatraju politiku na sličan način u smislu poštenog načina borbe.
- Imaćemo sigurno saradnju, da li će to biti pre ili posle izbora objavićemo. Udružićemo snage da sklonimo nepodnošljivu vlast u Beogradu - poručio je on.
Sa DS nismo prekinuli svaku saradnju
Janković kaže da sa Demokratskom strankom (DS) "nije prekinuta svaka saradnja".
- Mi smo rekli da obustavljamo planove o predizbornoj saradnji. Svako može da se koriguje, pa i DS. Imam jako puno prijatelja i saradnika u današnjem DS, to je mesto gde se okupljaju kvalitetni ljudi. DS nije neprijatelj, upravo suprotno - rekao je Janković.
Sa Dveri nemoguća politička saradnja
On je naglasio da sa Dveri nije moguća politička saradnja, a za njihov poziv na bojkot izbora rekao je da je to uvek "najlakša opcija", ali da je cilj da se vlast izabere.
- Moramo se boriti da poboljšamo uslove, a ako vidimo da je to besmisleno uvek se možemo odlučiti za bojkot. A priori ne tvrdim da ćemo izaći na izbore - rekao je Janković.