Vesti
Politika
Vučić: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može?!
02.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može?!
Predsednik Srbije govorio je danas o najnovijim dešavanjima u Kataloniji, referendumu o otcepljenju od Španije, ali i odluci Evropske komisije o nelegalnosti tog refrenduma.
"Srbija podržava teritorijalni integritet prijateljske nam Kraljevine Španije" , izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je na konferenciji za novinare rekao da je uputio pismo španskom kralju Felipeu Drugom i predsedniku španske vlade Marijanu Rahoju, u kojem potvrđuje da Srbija podržava suverenitet i integritet te zemlje, baš kao što je Španija podržavala i podržava teritorijalni integritet Srbije.
"Znate šta je problem – činjenica da je, kako mi je upravo javljeno, Evropska komisija proglasila jučerašnji refrendum u Kataloniji neustavnim. Pitanje svakog Srbina i građanina Srbije je prosto – a kako ste proglasili legalnim otcepljenje Kosova - bez referenduma?..."Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Evrospke unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU", naglasio je predsednik Srbije.
"Šta ću ja sada, koje pitanje da postavim u Briselu – Zašto smo mi Srbi najgore tretirani? Kako to u Kataloniji ne važi referendum, a na Kosovu može i bez refrenduma? Šta da kažem svom narodu?", zabrinuto je pitao Vučić.
On je rekao da na to Srbima neće biti odgovoreno nikada.
"Kada se odlučivalo i kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu, mnoge svetske sile su se igrale sa sudbinom ove države. Danas ih nije briga jer je mečka zakucala na njihova vrata", objasnio je predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa grčkim kolegom.
E sad je situacija mnogo ozbiljna. Nama Srbima ostaje da se borimo za svoju budućnost, da radimo sa komšijama Albancima, da budemo zahvalni svim evroposki zemljama koje nisu priznale nezavinsnost Kosova", rekao je on i dodao da je ovaj potez EK kada je reč o referendumu u Kataloniji možda najbolji primer licemerja svetske politike.
"Politika istih aršina...mislim da smo tu politiku odavno zaboravili. Ono što važi za sve druge, za nas ne važi. Mi ćemo braniti demokratiju, evropske principe, ali ćemo štiti svoju nezavisnost odlučivanja. Sve je teže čuvati nezavisnost Srbije i ponosan što sam to do sada uspevao. A ti koji vrše pritiske na Srbiju, neka uzmu godišnji odmor da se odmore od tih pritisaka, jer neću da ih slušam", rezignirano je rekao predsednik Vučić.
Na referendumu u Ktaloniji juče je glasalo oko 2,26 miliona ljudi, a 90 odsto njih se, kako je sopštila katalonska vlada, izjasnilo za otcepljenje.
Evropska komisija je, međutim, danas saopštila da referendum nije bio legalan.