Vesti
Politika
BEOGRADSKI IZBORI
04.10.2017. 20:00
Izvor: Blic
BEOGRADSKI IZBORI
Đilas blizu odluke da kandiduje, Janković sa njim pregovara i u ime Vuka Jeremića
Dragan Đilas blizu je odluke da se kandiduje na beogradskim izborima. Dogovor pravi sa Sašom Jankovićem, koji, kako saznajemo, pregovara u svoje, ali i u ime Vuka Jeremića. Prema saznanjima „Blica”, Dragan Đilas redovno radi istraživanja i upravo njima će se, između ostalog, voditi i kada bude donosio konačnu odluku o tome hoće li trčati trku za novi mandat na čelu prestonice. Drugi uslov, kao što je poznato, biće što šira podrška opozicije.

Kako saznajemo, bivši gradonačelnik zasad razgovara samo sa Jankovićem. Sa Draganom Šutanovcem se do danas nije video, baš kao ni sa Vukom Jeremićem.„Nisam se video samo sa demokratama, Čedomirom Jovanovićem i Sašom Radulovićem“, poverio se Đilas saradnicima. Kako saznajemo, sa drugom dvojicom i ne namerava da razgovara.

Ipak, prema izvorima našeg lista, Jeremić je dao odrešene ruke predsedniku Pokreta slobodnih građana da se dogovara i u njegovo ime.

- Jeremić ima poverenje u ono što radi Janković i u njegove dogovore sa Đilasom. Janković i Đilas se redovno viđaju i ne bi trebalo da bude problema kada je u pitanju ta saradnja - navodi dobro obavešteni sagovornik “Blica”.

U timu Vuka Jeremića nisu želeli da govore o ovome.

- Nećemo se javno izjašnjavati dok se naš predsednik ne bude lično video sa Draganom Đilasom. Iako Jeremić ima loša lična iskustva s njim, nema pravo da lične odnose i sujetu stavlja iznad opštih ciljeva, a to je, pre svega, ujedinjenje opozicije na što širem frontu - kažu u timu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova.Kontakti na relaciji Đilas - Demokratska stranka zasad ne postoje. Ni preko lidera ni preko posrednika. Ipak, prema izjavama kako Dragana Šutanovca tako i drugih visokih funkcionera DS, oni su za te razgovore otvoreni i čini se da čekaju znak s druge strane. Na pitanje šta misli o povratku Dragana Đilasa u politiku u intervjuu koji je za naše novine dao pre nekoliko dana, Šutanovac kaže:

- On je jedan od onih koji su vodili grad ispred DS, koji je imao odličan tim i koji je napravio odličan rezultat. Nisu mi poznati njegovi planovi, i on sam je rekao da još razmišlja. Kada bude odlučio, razgovaraćemo.

Ostaje otvoreno pitanje i kako će, u slučaju da Đilas dobije saglasnost bivše stranke, DS i PSG ispeglati odnose do čijeg prekida je došlo nakon saopštenja u kojem je pokret Saše Jankovića rekao da Šutanovac sarađuje sa Vučićem.

- Moraće Janković da se pospe pepelom i izvini nam se zbog svega izgovorenog ukoliko bude želeo ponovo da sarađuje s nama - navodi sagovornik “Blica” iz vrha DS.

Takođe, ostaje i da se vidi i kako će pojedini potpisnici Apela 100 reagovati na eventualnu podršku Pokreta slobodnih građana Draganu Đilasu.

Beogradske demokrate ne praštaju Jankoviću

Beogradski odbori Demokratske stranke, koji su uoči predsedničkih izbora najodlučnije zagovarali podršku Saši Jankoviću, sada se najviše bore protiv mogućnosti ponovne saradnje sa bivšim zaštitnikom građana, kaže sagovornik „Blica“ iz vrha DS-a. Beogradske demokrate smatraju da ih je Janković izdao i da njegova odluka o prekidu saradnje sa njima ima pozadinu.