Vesti
Politika
Burno u Skupštini: Prekinuta sednica, Gojković udaljila iz sale poslanicu Dveri
06.10.2017. 20:00
Izvor: Beta
Burno u Skupštini: Prekinuta sednica, Gojković udaljila iz sale poslanicu Dveri
Sednica Skupštine Srbije prekinuta je danas pošto je poslanica pokreta "Dveri" Marija Janjušević odbila da izađe iz skupštinske sale iako joj je predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla meru udaljenja.
Predsednica Skupštine Srbije je rekla da je završena objedinjena rasprava o zakonima, među kojima je Predlog zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu, Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, predloge izmena Zakona o državnim službenicima i Zakona o informacionoj bezbednosti, kao i da će sednica biti nastavljena u ponedeljak.
Gojković je izrekla danas tri opomene poslanici Dveri Mariji Janjušević i zabranila joj da učestvuje u radu sednice, pošto je nastavila da stoji u sali ispred Maja Gojković i drži Poslovnik i isključuje mikrofon, te joj je izrečena mera udaljenja.
Janjušević javila se za reč o povredi Poslovnika i ukazala Maji Gojković da ne poštuje Poslovnik, uz ocenu da Gojković nije u stanju da predsedava Skupštinom i vodi sednicu.
Janjušević je posle izricanja opomena nastavila da stoji u sali ispred Maje Gojković sa Poslovnikom i mobilnim telefonom kojim je snimala sednicu.
Maja Gojković joj je rekla da "se džabe trudi i da je neće izbaciti iz sale" i da je "mlada i nema iskustva".
Janjušević je u nekoliko navrata isključila mikrofon Maji Gojković i zahtevala od nje da "poštuje Poslovnik".
Gojković je rekla da može "pozvati doktora" za Mariju Janjušević, "ako joj nije dobro" i više puta je zamolila da joj ne prilazi. Istakla je da joj je "oprostila" kada je unela kamen u Skupštinu.
Poslanici su nastavili da govore o zakonima, a Marija Janjušević je i dalje stojala.
Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije je pozvao Maju Gojković da prekine sednicu i sazove Kolegijum.
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zvonimir Đokić je rekao da to što rade poslanici Dveri, "vodi u anarhiju" i da "to nije demokratija".
Poslanik Dveri Ivan Kostić rekao je Maji Gojković da je najbolje da raspusti parlament, da se u Skupštini "pravi cirkus" i da se "cela zemlja smeje".
Rekao je i da Maji Gojković tokom sednice "prilaze kojekakvi ljudi" i savetuju je, na šta mu je ona odgovorila da "nisu to kojekavi ljudi, već poslanici" i izrekla mu opomenu.