Vesti
Politika
Rastu pritisci zbog ruskog centra u Nišu
12.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Rastu pritisci zbog ruskog centra u Nišu
Pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu nije rešeno zato što se vrše veliki pritisci i zato što se ta tema politizuje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić je rekao da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.
"To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti", rekao je šef srpske diplomatije novinarima na Beogardskom bezbednosnom forumu.
On je rekao da Srbiju ne koče bezbednosni problemi na putu ka Evropskoj uniji, već da problem predstavljaju nerešeni bilateralni problemi bivših jugoslovenskih republika.
Dačić je rekao novinarima drugog dana Bezbednosnog foruma da EU ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo Unije, upravo i zbog pitanja bezbednosti.
"Bolje je da EU kontroliše procese u regionu, nego da ih ne kontroliše. Bolje je da to bude deo rešavanja problema, a ne da se stvaraju problemi", rekao je on.
On je istakao da najveći problem predstavljaju nerešene bilateralne stvari bivših jugoslovenskih republika, dodajući da je potrebna veća politička volja da se problemi rešavaju.
"To se pretvara u noćnu moru celog regiona. Ove druge globalne stvari kao što su terorizam, klimatske promene i druge svari - mi tu ne možemo mnogo da utičemo", rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je rekao da Srbja ne podržava učešće svojih državljana u stranim sukobima, uključujući i sukobe u Ukrajini, kao i da će protiv njih biti preduzete zakonske mere koje se odnose na takva krivična dela.

DAČIĆ ODBACIO HARADINAJEVU IZJAVU
Dačić se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u odnosima Beograda i Prištine i odbacio je izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se može nastaviti samo uz veće učešće SAD.
Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.
"Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo", rekao je Dačić.
Kosovski premijer najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog "ako i Amerika nije za stolom".
Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je prošle nedelje da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio obećanje da će SAD biti direktno uključene u dijalog Prištine i Beograda.
Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je potom da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU oduvek imao podršku SAD i da će ta bliska saradnja biti nastavljena i dalje.