Vesti
Svet
TENZIJE: Na ulicama Barselone 200.000 ljudi
18.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
TENZIJE: Na ulicama Barselone 200.000 ljudi
Na ulice Barselone sinoć je izašlo oko 200.000 ljudi da protestuje nakon hapšenja dvojice katalonskih lidera u sve većim tenzijama u Španiji od kako je održan sporni referendum o nezavisnosti Katalonije.
Veliki broj demonstranata je noseći bele i crvene sveće uzvikivao "nezavisnost" dok su marširali centrom grada nakon održanog minuta ćutanja, javlja AFP.
Portparol policije u Barseloni rekao je da je na protestu učestvovalo oko 200.000 ljudi.
Protesti sa svećama održani su i u Đironi, Reusu i drugim gradovima Katalonije u znak protesta protiv presude španskog suda da zadrži u zatvoru dvojicu katalonskih lidera, predsednika katalonske Narodne skupštine i udruženja Omnium Kultural, zbog navoda da su izazvali pobunu.
Sud je prosudio da su oni bili organizatori masovnih demonstracija u Barseloni koji su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti, koji je održan u toj španskoj pokrajini 1. oktobra.
Kako je AP ranije preneo, kada su počeli da se okupljaju, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nosili su transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udarali u lonce i trubili automobilskim sirenama.
Pudždemon je do sada odbijao da pruži konačan odgovor, pozivajući umesto toga, španskog premijera Marjana Rahoja na pregovore.
Međutim, Rahoj je odmah odbacio da posreduje i ukoliko Pudždemon ne odustane, on će najverovatnije početi da uvodi direktnu kontrolu nad ovim poluautonomnim regionom.
Takav potez mogao bi da eskalira najgorom političkom krizom u Španiji od one koja je proizašla iz vojne diktature 1997, ocenjuje agencija.