Vesti
Svet
Hakerski napad na aerodrom u Odesi i metro u Kijevu
24.10.2017. 20:00
Izvor: B92
Hakerski napad na aerodrom u Odesi i metro u Kijevu
Kijev -- Aerodrom u Odesi i metro u Kijevu pogođeni su hakerskim napadom, saopštio je državni Računarski tim za hitne intervencije (Cert).
Kako se navodi, radi se o najnovijem talasu hakerskih napada.
"Tražili smo od vlasnika telekomunikacionih sistema i drugih informativnih izvora, a ponajpre saobraćajne infrastrukture i korisnika interneta, da se pridržavaju strogih pravila o sajber bezbednosti", navodi se u saopštenju Cert-a, prenosi Rojters.
Policija za visokotehnološki kriminal i Ministarstvo za infrastrukturu saopštili su da današnji napad ne izgleda kao masovni napad, dok je Centralna banka Ukrajine saopštila da bankarski sistem normalno funkcioniše.
Šef policije za visokotehnološki kriminal Serhij Demeđuk izjavio je da je Ukrajina napadnuta virusom "Bed rebit" (BadRabbit), ali da je država "jedva pogođena".
Aerodrom u Odesi naveo je da je pooštrio bezbednosne mere, dok je metro u Kijevu izvestio da je napadnut platni sistem.
"Napadnut je IT sistem međunarodnog aerodroma u Odesi. Sve aerodromske službe rade po strožijem režimu", navodi se u saopštenju uprave aerodroma.
Ukrajina, koja smatra da Rusija stoji iza hakerskih napada na njene kompjuterske sisteme, pokušava da uvede nacionalnu strategiju, kako bi se sačuvale državne institucije i kompanije.
Moskva je demantovala da stoji iza napada.