Vesti
Svet
Žena sa kaubojskim šeširom se nameračila da SREDI TRAMPA
25.10.2017. 20:00
Izvor: Blic
Žena sa kaubojskim šeširom se nameračila da SREDI TRAMPA
Donald Tramp ima mnogo protivnika u Kongresu, ali niko ne izgleda niti zvučio kao demokratska kongresmenka iz Majamija Frederika Vilson.
Ova Afroamerikanka (74) je poznata po odeći jarkih boja, kaubojskim šeširima sa štrasom, ali i po tome što se nikad "ne povlači iz bitke".

Poznata je i kao veliki Trampov kritičar, ali sada je svađa postala lična, a odnosi se na slučaj stradalih američkih vojnika u Nigeru, piše "Politiko".

Jedan od vojnika je LaDejvid Džonson, momak kome je upravo Vilsonova svojom neprofitnom organizacijom pomogla da se skloni sa opasnih ulica Majamija, samo da bi poginuo u misterioznoj zasedi u Nigeru.

Donald Tramp je dugo oklevao da se uopšte oglasi o toj zasedi u kojoj su poginula četiri vojnika, a kada je to učinio, uvredio je porodice poginulih vojnika. Kada je pozvao Džonsonovu udovicu, pored koje je u tom trenutku sedela Vilsonova, on nije mogao ni da mu se seti imena. Osim toga on je rekao da je vojnik "znao u šta se upušta".

Vilsonova je rekla da je smrtonosna zaseda u Nigeru Trampov ekvivalent terorističkog napada u Bengaziju 2011. godine, za koji Republikanci krive Hilari Klinton, bivšu državnu sekretarku.

Tramp je naravno preko Tvitera počeo da se svađa sa kongresmenkom, nazvavši je "ćaknutom". Ona mu je uzvratia rekavši da je on "kreten" i "lažov" i da ne zna kako da bude predsednik.

U svađu se uključio i šef kabineta Bele kuće Džon Keli, koji ju je optužio da je ona pre nekoliko godina htela da preuzme zasluge za finansiranje izgradnje jedne zgrade FBI.Vilsonova je rekla da on laže i od njega zahtevala izvinjenje ne samo njoj već i celom američkom narodu.

Trampovi saradnici i pristalice su navalili da kritikuju Vilsonovu, a ona mu se narugala jer joj je digao publicitet na društvenim mrežama.

- Hoćete da mi kažete da sam postala toliko bitna da Bela kuća prati mene i moje reči. Ovo je neverovatno. Moram da kažem

deci da sam sada rok zvezda - rekla je ona.

Ona i porodice poginulih su pokušali da saznaju šta se zapravo desilo u Nigeru, ali Pentagon ćuti.

Zajedno sa kolegom demokratskim kongresmenom Alsijem Hejstingsom poslala je pismo tražeći odgovore, ali još uvek nisu dobili odgovor.- Sve to vreme Tramp je tvitovao o NFL igračima i nijednom nije rekao ni reč o Nigeru. Ali ako on misli da će neko poput Frederike Vilson pustiti to, onda on nju uopšte ne poznaje - rekao je Hejstings.

Sa njim se slaže i republikanska kongresmenka Ilean Ros Lehtinen. Ona je rekla kako Vislonova ne odustaje od onoga što joj je važno. Tako je i ubedila mnoge u Kongresu da nose crveno i objavljuju tvitove sa haštagom #vratitenašedevojčice nakon što je Boko Haram kidnapovao više od 300 devojčica u Nigeriji.

- Ići će korak uz korak sa predsednikom Trampom i ko zna ko će prestati da tvituje i početi da govori. Ja se ne bih kladila protiv nje - rekla je Lehtinen.