Vesti
Svet
Pudždemon odustao, ostavke kolega
26.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Pudždemon odustao, ostavke kolega
Katalonski lider Karles Pudždemon odustao je od raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora, kao suprotstavljanja Madridu koji je suspendovao autonomiju Katalonije.
Pudždemonovo prve obraćanje Senatu bilo je zakazano za 13.30 sati, a nakon toga odloženo je bilo za 14.30. Međutim, Pudždemon je ipak otkazao i to obraćanje, a potom je iz regionalne vlade saopšteno da se odustaje od izbora jer "nema grancija za uspeh", odnosno da bi Madrid priznao novi parlament.
Na kraju se katalonski lider obrtio novinarima i rekao da je odlučio da ne raspisuje regionalne izbore jer nije dobio dovoljne garancije od centralne vlade u Madridu da će time biti stopirano uvođenje direktne uprave u Kataloniji.
"Bio sam spreman da raspišem izbore, ako imam garancije. Ja nisam dobio garancije koje bi mogle da opravdaju raspisivanje izbora", rekao je Pudždemon novinarima.
On je dodao da sada katalonski parlament treba da donese odluku o odvajanju od Španije nakon referenduma o nezavisnosti 1. oktobra.
U međuvremenu na trgu ispred zgrade katalonskog parlamenta okupio se veliki broj građana.
"Pais" prenosi da je Pudždemonov zamenik napustio sedište partije uz povike "izdajniče".
Ostavku je podneo Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Đunts pel si.
Pudždemon je ranije danas u pismu Senatu naveo da će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.
"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, preneo je AFP.
U 17.00 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, navodi francuska novinska agencija.
Agencije su prethodno izvestile da je potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras u sredu rekao da španske vlasti "nisu ostavile opcije" vlastima tog regiona nego da nastave sa proglašenjem nezavisnosti.
Slučaj Katalonija: Šta znače mere španske vlade
Španski ministar pravde Rafael Katala insistirao je na tome da proglašenje nezavisnosti "neće biti zakonski validno", iako će imati "posledice sa kriminalističke tačke gledišta".
Prema pisanjima katalonskih medija, katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je na hitan sastanak svog kabineta sa većim civilnim grupama i onima koji se zalažu za nezavisnost i taj sastanak se očekuje ujutru.
Pudždemon je juče izjavio da ne planira da se pojavi pred španskim Senatom kako bi odbranio svoje stavove o nezavosnosti Katalonije i suprotstavio se merama centralne vlade da raspusti regionalnu vladu.
Predsednik parlamenta Katalonije informisao je poslanike da će Pudždemon, umesto toga, prisustvovati sednici tog parlamenta u četvrtak, navodi AP pozivajući se izjave predstavnika nekoliko parlamentarnih stranaka, koji su insistirali na anonimnosti.