Vesti
Sport
FIFA odlučila: Crvena zvezda je šampion sveta
27.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
FIFA odlučila: Crvena zvezda je šampion sveta
Ako je i postojala dilema da li su crveno-beli imali pravo da se smatraju šampionima planete posle trijumfa u Tokiju, ona je od danas "ubijena" odlukom FIFA.
Svakog 8. decembra, počev od nezaboravne 1991. godine, Fudbalski klub Crvena zvezda obeležava godišnjicu tokijskog trijumfa nad Kolo Kolom - dan kada su crveno-beli postali i prvaci sveta.
Od danas, posle samita FIFA u Kalkuti, to će zvanično biti obeležavanje titule klupskog šampiona planete.
FIFA je odlučila da prizna sve rezultate Internacionalnog kupa, koji je održavan od 1960. do 2004. godine u saradnji UEFA i COMNEBOL kao utakmica aktuelnih šampiona Evrope i Južne Amerike, i da klubovi koji su ostvarili pobede u tim mečevima budu proglašeni za zvanične klupske prvake planete, bez obzira na to što do 2004. nisu učestvovali klubovi sa ostalih kontinenata.
Trener Crvene zvezde, Vladan Milojević, držao je konferenciju za medije pred gostovanje u Zemunu u trenutku kada je stigla vest o odluci FIFA pa je i upitan da je prokomentariše…
"Ta titula i nije osporavana u inostranstvu, nego u Srbiji. Može da se priča šta god, ali ta generacija je pobedila u toj utakmici i osvojila titulu najboljeg na svetu. Možda je to takmičenje danas drugačije, ali tada je bilo tako. Ja nikada nisam dovodio u pitanje da li je Zvezda svetski prvak, ali drago mi je da je to sada i potvrđeno", rekao je Milojević.
Crvena zvezda je 1991. kao prvak Evrope deklasirala čileanski Kolo Kolo rezultatom 3:0 u Tokiju, iako je pobednik Kopa Libertadores od 42. minuta imao igrača više nakon što je Dejan Savićević dobio crveni karton.
Golove za crveno-bele koje je sa klupe predvodio Vladica Popović postigli su Vladimir Jugović (19, 58) i Darko Pančev (72), a tada aktuelni prvak Evrope nastupio je u sastavu: Milojević - Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević, Mihajlović - Stošić, Ratković, Savićević – Pančev.
Klubovima koji su od 1960. do formiranja FIFA klupskog prvenstva sveta osvajali Internacionalni kup često je uskraćivano pravo da sebe smatraju i pravacima sveta, jer se sve svodilo na u početku dvomeč, a potom samo jedan duel šampiona Evrope i Južne Amerike. Ipak, te duele organizovali su UEFA i COMNEBOL, kao vladajuće kuće fudbala na dva kontinenta, što je FIFA na kraju uvažila kao zvaničnu utakmicu za trofej.
Od danas, tabele osvajača klupske titule prvaka sveta biće objedinjene, a FIFA će nastaviti u decembru da organizuje turnir na kojem će učestvovati prvaci svih kontinenata.
Činjenica je i da je FIFA kasnila za UEFA u mnogim stvarima, pa je tako počela da bira najboljeg fudbalera sveta tek 1991. godine, dok je se "Ballon d'Or" dodeljivao najboljem fudbaleru Evrope, a potom i sveta, decenijama pre toga.
FIFA confirms ManUnited as 1999 world champions.FIFACouncil agreed to recognise Intercontinental Cup winners 1960-2004 as club world champs— Rob Harris (@RobHarris) October 27, 2017
FIFA se ni klupskim fudbalom nije bavila do 2000. godine kada je održala prvi turnir prvaka kontinenata, pa napravila pauzu od pet godina dok nije, ipak, odlučila da se ozbiljno bavi turnirom za klupskog šampiona planete.
To što su UEFA i COMNEBOL i pre toga želeli da znaju ko je zaista najbolji na svetu bilo je sasvim legitimno pravo...