Vesti
Svet
Tramp i Mun složni po pitanju S. Koreje
07.11.2017. 20:00
Izvor: B92
Tramp i Mun složni po pitanju S. Koreje
Seul -- Predsednici Južne Koreje i SAD Mun Džae-in i Donald Tramp složili se danas da je potrebno izvršiti maksimalan pritisak i nametnuti sankcije Severnoj Koreji.
Istovremeno su spremni da, kako kažu, Pjongjangu obezbede "svetlu budućnost" ukoliko odustane od nuklearnog i raketnog programa. To je izjavio Mun posle ragovora sa Trampom u predsedničkoj palati u Seulu.
Posle susreta predsednici su održali zajedničku konferenciju za novinare. Tramp je ocenio da je postignut napredak po pitanju Severne Koreje i apelovao na Pjongjang da dodje za pregovarački sto i postigne dogovor.
Američki predsednik je rekao i da severnokorejski lider "bespotrebno preti milionima i milionima života" i pozvao Pjongjang da sedne za pregovarački sto. Prema njegovim rečima, raketna lansiranja Severne Koreje su "pretnja, ne samo po narod Južne Koreje, već i po ljude širom sveta".
Tramp je rekao i da se u pogledu Severne Koreje postiže "dobar napredak", ne precizirajući na kakav tačno napredak misli. "Zaista ima smisla da Severna Koreja sedne za sto i dogovori se", naglasio je predsednik SAD.
On je pozvao na "akciju širom sveta" kao odgovor Severnoj Koreji, zaključivši da bi "svaka odgovorna zemlja, uključujući Kinu i Rusiju", trebalo da teži ka okončanju severnokorejskog programa nuklearnog oružja.
Južnokorejski predsednik je, na konferenciji za novinare sa Trampom, rekao da on i Tramp "snažno pozivaju" Severnu Koreju da se vrati za pregovarački sto po pitanju svog nuklearnog i raketnog programa.
Mun Džae-in je naveo i da se sa Trampom saglasio da primene maksimalne pritiske i sankcije na Severnu Koreju, sve dok se Pjongjang ne vrati "iskrenim" pregovorima o okončanju svojih programa nuklearnog i raketnog naoružanja.
Prema Munovim rečima, on i Tramp su finalizovali ranije postignut sporazum da se Južnoj Koreji omogući posedovanje moćnijih raketa pred rastućim pretnjama Severne Koreje.
Dva predsednika su se, rekao je Mun, saglasili da ukinu ograničenja za punjenja bojevih glava za severnokorejske balističke rakete, a sarađuju i u pogledu jačanja južnokorejskih odbrambenih sposobonosti putem kupovine ili razvoja modernih oružanih sistema.
Mun je rekao i da je Tramp potvrdio snažnu bezbednosnu posvećenost SAD Južnoj Koreji.
Tramp boravi danas u Južnoj Koreji, kao drugoj stanici njegove prve posete Aziji.