Vesti
Svet
Lavrov osuo paljbu po Americi: Dokle više s vama i vašom LAŽNOM DIPLOMATIJOM?
17.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
Lavrov osuo paljbu po Americi: Dokle više s vama i vašom LAŽNOM DIPLOMATIJOM?
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas da je komentar američkog ambasadora u UN Niki Hejli o nemogućnosti da dođe u kontakt sa ruskim izaslanikom Vasilijem Nebenzjom "lažna diplomatija".
Prema njegovim riječima, Hejlijeva nije govorila istinu kada je rekla da nije mogla da dobije na telefon Nebenzju i dogovori sa njim nacrt rezolucije.
- Pročitali smo sve izveštaje naše misije u Njujorku i nijedan takav napor nije odbačen. Eksperti su imali sastanke, mi smo razjasnili naš stav i Amerikanci su pokušali da koriste neke kozmetičke fraze, pretvarajući se da su uzeli u razmatranje naše primjedbe - rekao je Lavrov, prenio je TASS.
Lavrov je naglasio da se u međunarodnim odnosima pojavio novi fenomen.
- Osim lažnih vesti, sada postoji i lažna diplomatija - istakao je on.
Lavrov je rekao da je Rusija podržala dokument, čiji nacrt je uradila Bolivija, koji je sadržao sve neophodne izmene u odnosu na Mehanizam da se osigura da on bude pošten i objektivan.
- Kako su SAD i njeni saveznici uložili veto na dokument, to znači da oni ne žele da Mehanizam bude pošten i efikasan - rekao je Lavrov.
Rusija je juče uložila veto na rezoluciju Savjeta bezbednosti UN o produženju mandata Zajedničkog istražnog mehanizma (JIM) UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) u Siriji.
Ruski dokument, čiji je cilj bio poboljšanje aktivnosti JIM-a, nije dobio neophodan broj glasova.
Na sednici Saveta bezbednosti, Hejlijeva je dovela u pitanje rusku inicijativu da Soči bude domaćin svesirijske konferencije, rekavši da nakon što je Rusija uložila veto na rezoluciju, čiji su nacrt izradile SAD, ta inicijativa se ne može shvatiti ozbiljno.
Savet bezbednosti UN danas će iza zatvorenih vrata razmotriti novu rezoluciju o mandatu JIM-a.
Japan je podnio nacrt rezolucije koji predviđa tehničko produženje mandata za 30 dana kako bi se Savetu bezbednosti dala šansa da reši to pitanje.